Hrvatski radio

Radio Pula

Izvrstan turistički srpanj u Istri

03.08.2016.

12:03

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trećina hrvatskih gostiju ljetuje u Istri. U srpnju je bilo čak 150 tisuća gostiju više nego u istom razdoblju lani. Gotovo svi turistički kapaciteti su puni. S obzirom na to da se znatno povećao broj objekata u privatnom smještaju, sada na vrhuncu sezone ipak se može pronaći slobodnih apartmana.

Dok su istarskih hoteli i kampovi u ovom trenutku u cijelosti popunjeni, mjesta u privatnom smještaju još ima, potvrđuje direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević. Ističe kako Istra u ovom trenutku ima gotovo 180 tisuća kreveta u privatnom smještaju a ta je brojka, kako kaže, sve veća.

Preostali prazni kapaciteti u privatnom smještaju sigurno će se popuniti već ovog vikenda kada nam stiže prvi veći kolovoški val turista, kaže predsjednik zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-a Nedo Pinezić. Pojašnjava kako su trenutačno prazni objekti nižeg standarda kvalitete te ističe kako bi trebalo osigurati još kapaciteta u privatnom smještaju.

S druge strane istarski su hoteli i turistička naselja u kojima zajedno ima 60 tisuća kreveta puni, a ista je situacija i sa 120 tisuća mjesta u kampovima. Da bi se kapaciteti u kampovima povećali, potrebno je, kaže predsjednik kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš, prvenstveno riješiti problem s turističkim zemljištem

Trenutačno u našim kampovima ima najviše Nijemaca i Nizozemaca. Nekad su odmor provodili u šatorima, no posljednjih godina pretežito borave u mobilnim kućicama čija je prosječna cijena viša od 300 eura dnevno i takav je smajštaj, zaključuje Nikolaš, konkurencija istarskim hotelima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.