Hrvatski radio

Radio Pula

Javni e-romobili i bicikli u Puli

27.06.2022.

11:57

Autor: HRT

Bicikli u Puli

Bicikli u Puli

Foto: Prorsus / ustupljena fotografija

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio cjelovit sustav za mikromobilnost koji obuhvaća 150 električnih romobila, 15 klasičnih i 15 električnih bicikala. Takva vrsta mikromobilnosti nadogradnja je javnome gradskom prijevozu koja gradove rasterećuje prometa osobnim vozilima i štiti okoliš. 

Bicikli u Puli

Bicikli u Puli

Foto: Prorsus / ustupljena fotografija

Za korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon skinuti aplikaciju TIER, a za korištenje bicikala aplikaciju Nextbike. Građani do 30. srpnja 2022. godine besplatno mogu isprobati korištenje romobila pomoću koda „GOPULA“. Nakon izrade računa na aplikaciji TIER, taj im kod omogućuje dva besplatna otključavanja te 20 minuta besplatnog korištenja romobila.


Način korištenja i ispravno parkiranje


Za korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon preuzeti aplikaciju TIER, a za korištenje električnih bicikala aplikaciju Nextbike. Aplikacijom se romobil ili bicikl locira na mapi i otključava skeniranjem QR koda. Za završetak vožnje potrebno je pratiti upute unutar aplikacije i sigurno parkirati romobil na nogaru i završiti najam unutar aplikacije. Prilikom prvog pokretanja aplikacija će prikazati kratke upute za korištenje. Korisnici smiju romobil ostaviti samo na lokacijama na kojima neće smetati ni jednom sudioniku u prometu.


Cijena


Godišnja pretplata za javne bicikle (električne i klasične bicikle) iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta za svaki najam tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena za pola sata korištenja iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl. Cijena za otključavanje električnog romobila iznosi 7,50 kuna. Dodatno se naplaćuje 1,80 kuna po minuti njegova korištenja. Stalni korisnici mogu odabrati mjesečnu pretplatu kojom s jednokratno uplaćenih 40 kuna dobivaju neograničeni broj besplatnih otključavanja te plaćaju samo minute korištenja.


Lokacije

U suradnji s gradom Pulom definirana je zona gdje se romobili mogu pronaći i unajmiti. Ona je označena sivom bojom i obuhvaća šire područje Pule. Zona centra gdje se romobili ne smiju parkirati te nije moguće završiti najam, označena je crvenom bojom i prekriženim znakom P. Unutar te zone postoji 10 na aplikaciji točno označenih lokacija, prepoznatljivih po plavom znaku P, gdje su završetak najma i parkiranje mogući. Lokacije za parking u centru s obzirom na veliki interes dodatno će se širiti. Unutar pješačke zone u gradskom središtu koja je u aplikaciji označena žutom bojom, brzina kretanja električnih romobila ograničena je na 10 km/h zbog brige o drugim sudionicima u prometu. Električne bicikle moguće je pronaći na lokacijama: Centar Pule, Autobusni kolodvor, Tržnica, Verudela, Tržnica Veruda, Kamp Stoja.


Sigurnost i održavanje

Svi električni romobili i bicikli opremljeni su GPS uređajem kako bi se mogli pratiti i locirati. Brzina električnih romobila je ograničena na 25 km/h. Maksimalni domet romobila s punom električnom baterijom je 30 km, a električnih bicikala 80 km, no stvarni domet ovisi o terenu po kojem se vozi. 

Galerija
Električni romobili i bicikli u Puli, Foto: Prorsus/ustupljena fotografija
Električni romobili u Puli, Foto: Prorsus/ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.