Hrvatski radio

Radio Pula

Javni poziv za program "Stipendije" Ministarstva turizma i sporta

23.11.2020.

20:25

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/logo

Foto: snimka zaslona/logo

Foto: - / -

Ministarstvo turizma i sporta i u školskoj 2020./21. godini raspisuje Javni poziv za program "Stipendije“ u 2020. godini za sufinanciranje učenika i studenata koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Interes za stipendije u sektoru turizma, raste iz godine u godinu i od strane učenika i studenata, kao i gospodarskih subjekata u turizmu i županijskih obrtničkih komora. Unatoč situaciji uzrokovanoj pandemijom bolesti COVID -19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, dosadašnji partneri Ministarstva turizma i sporta iskazali su interes za nove stipendiste. Sukladno tome  Ministarstvo turizma i sporta i u školskoj 2020./21. godini raspisuje Javni poziv za program "Stipendije" u 2020. godini. 

S ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora, te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, program stipendiranja učenika i studenata provodi se od 2008. godine te je do sada sufinancirano preko 1.975  stipendista za koje je isplaćeno više od 14 milijuna kuna. 

Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma i sporta će u školskoj godini 2020. / 2021. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja.

Temeljem navedenog programa Ministarstvo turizma i sporta odobrava maksimalno 1200 kuna mjesečne stipendije i to:

• Učenicima, za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine.

• Studentima studija za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine.

• Studentima 1. godine studija za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma od 1. listopada tekuće do 30 lipnja iduće godine. 

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom Ugovor o radu na određeno vrijeme ili Ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje). 

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.