Hrvatski radio

Radio Pula

Još nema sanacije pulskoga lukobrana

13.03.2016.

15:38

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pitanje o tome kada će biti saniran lukobran na ulazu u pulsku luku gradski vijećnici postavljaju već desetljećima. Postavljeno je i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. To je financijski vrlo zahtjevan projekt, vrijedan 11 milijuna eura.

 

Ocjena kako urušeni vertikalni zid i kruna pulskog lukobrana ugrožavaju središte grada jer bi već valovi visine 6 metara, kakvi se mogu očekivati zbog klimatskih promjena, uzrokovali poplavu središta grada, bila je uvod u pitanje što grad Pula čini da se to spriječi. Iako je rekonstrukcija lukobrana najavljena još prije tri godine, i to europskim novcem, do danas pomaka nema. To je financijski vrlo zahtjevan projekt, vrijedan 11 milijuna eura, koji grad Pula ne može sam iznijeti, odgovorio je gradonačelnik Boris Miletić.

Država međutim, s takvim strateškim dokumentom kasni a bez njega nema ni novca iz europskih fondova za financiranja tako velikih projekata, pojasnio je Miletić. Sve ono što je u moći lokalne samouprave u pripremi tog projekta je učinjeno, sad je na potezu Vlada Republike Hrvatske.

Poslušajte tonski prikaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.