Hrvatski radio

Radio Pula

Jovanović na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola

12.11.2012.

15:07

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je počeo trodnevni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Hrvatske. Ministar Željko Jovanović predstavio je novosti resornoga ministarstva, a nezaobilazna tema skupa bilo je i uvođenje zdravstvenoga odgoja u osnovne škole.

Zdravstveni odgoj u školama se već godinama provodi kroz nastavu kemije, biologije i drugih predmeta. Novost su samo sadržaji koji su prema procjeni provjerenih stručnjaka nedostajali, a usmjereni su stjecanju znanja i vještina potrebnih za slobodno i odgovorno odlučivanje o sebi, svojemu zdravlju i tijelu.

Naš cilj nije liberalni ili konzervativni odgoj, ne želimo nametati svjetonazore, nego samo dati objektivne i znanstveno utemeljene informacije, objasnio je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović posebno se osvrnuvši na, za vjerske zajednice i neke udruge građana, sporni 4. modul  koji se odnosi na spolnu i rodnu ravnopravnost.

Podupiremo uvođenje zdravstvenog odgoja, no sporna je predložena rodna ideologija kao i pristup temama vezanima uz seksualnost, kaže predstojnik Ureda za obitelj zagrebačke nadbiskupije Vice Batarelo.

Ministar Jovanović ponovio je da će zdravstveni odgoj biti obvezan za sve učenike. Govoreći o novinama, najavio je već od iduće godine mogućnost elektroničkih upisa u srednje škole što će, kako je rekao, omogućiti brži i transparentniji proces.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.