Hrvatski radio

Radio Pula

Jubilarni En primeur istarskih malvazija

02.03.2022.

17:39

Autor: HRT

En primeur mladih malvazija

En primeur mladih malvazija

Foto: Mirjana Žugec Pavičić / HRT

Nakon godinu dana pauze u zagrebački hotel Esplanade vratila se jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija – premijerno kušanje mladih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti bregovite Hrvatske, poznatije kao "En primeur". U Zagrebu je više od 50 istarskih vinara, među njima poznata imena, ali i neke nove nade. Tradicionalno im se pridružilo dvadesetak kolega, članova Udruge vinara i vinogradara Bregovite Hrvatske i nekoliko proizvođača žlahtine.

Vlasnici restorana, vinoteka, cafe barova, distributeri, hotelijeri, vinski kritičari, novinari na desetom En primeuru kušaju vina u ranoj fazi, dok su još u bačvama, i odabiru ona koja im se najviše sviđaju. Kao predvodnik novih trendova na vinskoj sceni Udruga vinara i vinogradara Istre – Vinistra, prvi En primeur mladih malvazija u Zagrebu organizirala je još 2012., po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj.


I ove je godine degustacija podijeljena u dva dijela - od 13 do 16 sati bila je rezervirana za profesionalce, a od 16 do 19 sati za širu javnost i ljubitelje vina. 

Jubilarni En primeur

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR