Hrvatski radio

Radio Pula

Kajin: Hvatska u banke nije uložila niti lipe

08.07.2013.

15:15

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin u Puli se na konferenciji za novinare osvrnuo na aktualna politička zbivanja u zemlji. Presuda u slučaju franak razveselila je sve osim bankare koji su sanaciju banaka gurnuli na leđa građana i poslovnih subjekata, istaknuo je Damir Kajin.

Dok su europske zemlje od 2007. do 2011. u sanaciju banaka uložile više od 5 milijardi eura proračunskog novca ili pola jednogodišnjeg proračuna 27 zemalja, Hrvatska u banke nije uložila ni lipe. I sada kada je presuda donesena, Damira Kajina smeta različit pristup za podjednako oštećene građane i poslovne subjekte.

Državni proračun ne može podnijeti teret povrata kredita koji samo u idućoj godini iznosi sedam milijardi kuna pa se zbog toga, objašnjava Kajin, daju u koncesiju autoceste na 50 godina i za iznos od tri milijarde i 200 milijuna eura. To je, objasnio je Kajin, dovoljno za izgradnju čak 500 kilometara novih autocesta.

Prije ovog problema Hrvatska je za 40 milijardi kuna izgradila 8 tisuća kilometara autocesta. Kajin optužuje Sanadera i Kalmetu da su potpisali nepovoljne kredite i trebalo bi ih pitati, kaže, kako su ih mislili vratiti. U Istarskoj županiji govori se o završetku Istarskog ipsilona.

Bude li se odmah krenulo s gradnjom autoceste istarskog ipsilona, oko tisuću građevinara imalo bi posla barem iduće četiri godine što bi pomoglo da građevinarstvo u Istri konačno izađe iz recesije, ustvrdio je Kajin na konferenciji za novinare u Puli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.