Hrvatski radio

Radio Pula

Kajin: Istarsko gospodarstvo u padu

23.07.2013.

15:16

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč tomu što je turistička sezona u punom jeku, gospodarstvo u Istri bilježi daljnji pad. Upozorio je na konferenciji za novinare u Puli nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin.

Uspoređujući županijske proračune u posljednje tri godine i njihovu realizaciju, Damir Kajin dolazi do zaključka da je i ove godine rebalans neodgodiv. 

Govoreći pak o gospodarskoj situaciji u Istri, Kajin tvrdi da je ona poput katastrofalno loše 1999. godine kada ježupanija morala intervenirati ulaganjem u Istarsku banku i neka druga poduzeća. Tada su Županija i Grad Pula pomogli i Uljaniku, otpisavši mu 80 milijuna kuna dospjelih potraživanja. Kajin smatra da je ponovo došlo takvo razdoblje, jer Uljanik ima čak 900 milijuna kuna dospjelih obveza u skoro vrijeme.

Uzevši u obzir i nedavno preuzimanje riječkog 3. maja, Kajin smatra da će se pulsko brodogradilište morati osloniti i na pomoć lokalne samouprave. Komentirao je i turističku sezonu, istaknuvši da hoteli u Istri doduše jesu puni, ali da je bitno podbacio privatni smještaj, što će se u konačnici opet odraziti na daljnje osiromašivanje građana Istre.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.