Hrvatski radio

Radio Pula

15:15 / 17.09.2013.

Autor: Elvis Mileta

Kajin o 'Lex Perković'

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska mora procesuirati sva politička ubojstva, a ponajprije zbog toga promijeniti Ustav. Ustvrdio je u Puli nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin, poduprijevši premijera Milanovića u toj inicijativi.

Damir Kajin smatra da nije dovoljno samo ukinuti tzv. Zakon Perković zbog kojega nam Europska komisija najavljuje sankcije, nego ponajprije treba promijeniti Ustav kako bi se sudilo za sva politička ubojstva, bez obzira jesu li počinjena u Njemačkoj, Jugoslaviji ili pak nakon 90. u samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj. U tome potpuno podupire premijera Milanovića i sve njegove reakcije na zahtjeve Europske komisije.

Kajin smatra da je sada kasno i za lustraciju, odnosno iskorjenjivanje iz politike onih koji su vladali u komunističkom sustavu, ponajprije jer, tvrdi, tih ljudi odavno više nema u javnom životu Hrvatske. Uostalom ni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije bio za lustraciju, kao ni ondašnji ministar obrane Gojko Šušak koji je, prema tvrdnjama nekih svjedoka, čak i štitio pojedine udbaše, ističe Kajin.

Kajin drži da nam je ova situacija s tzv. zakonom Perković donijela veliku štetu zbog jednostavne činjenice što mi nismo ni Njemačka, ni Austrija, ni Nizozemska, nego jedna mala zemlja koja očito još nije shvatila gdje joj je mjesto u današnjoj Europi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.