Hrvatski radio

Radio Pula

15:03 / 09.08.2013.

Autor: Džana Banić

Kajin o regionalnom ustroju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U gotovo svim zemljama Europske unije trend je smanjenja administrativnih regija te jedinica lokalne samouprave. Taj proces neminovno očekuje i Hrvatsku. Rekao je u Puli nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin, komentirajući prijedlog zagrebačkog Ekonomskog instituta o novom teritorijalnom ustroju zemlje kroz sedam regija.

Novi regionalni ustroj za Istrane je prihvatljiv jedino ako Istra bude jedna od tih sedam regija koje predlaže Ekonomski institut. Ni više ni manje od toga, rekao je u Puli nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin. Za prijedlog Instituta očekuje da će podići veliku prašinu u javnosti.

Kajin se osvrnuo i na najavljeno ukidanje talijanskih konzulata u Splitu i Kopru. To je velika šteta ali još bi veća bila kad bi se te mjere štednje proširile i na talijanske zajednice u Istri za koje se iz talijanskog državnog proračuna godišnje izdvaja oko pet i pol milijuna eura. No, za Talijane u Istri one su mnogo više.

Oko sto milijuna eura koliko se u Istru slilo izravno iz talijanskog državnog proračuna vidljivo je i na gospodarskoj slici Poluotoka, zaključio je Kajin. Naime, značajna su sredstva uložena u gradnju i obnovu škola i vrtića na talijanskom jeziku, sportskih dvorana te sjedišta talijanske nacionalne zajednice od kojih su neka, poput baljanske palače Bembo, zaštićenog spomenika kulture Republike Hrvatske.