Hrvatski radio

Radio Pula

Kako smanjiti količinu otpada na odlagalištima?

03.04.2013.

15:08

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako ne želimo plaćati visoke novčane kazne, Hrvatska bi nakon ulaska u Europsku uniju, selektivnim prikupljanjem trebala za najmanje četvrtinu smanjiti količinu otpada na odlagalištima. Značajnih pomaka u tome još nema, ocijenili su sudionici današnjega skupa u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje je predstavljen novi proizvod koji bi pomogao smanjenju količine otpada na odlagalištima.

Svaka tona recikliranog papira smanjit će potrošnju goriva za gotovo tisuću i pol litara; reciklažom samo jedne aluminijske limenke, televizor može raditi skoro tri sata – neki su od iznesenih podataka na skupu, koji ilustriraju važnost selektivnog prikupljanja otpada. Zato europska zakonska regulativa predviđa postupno smanjenje otpada na odlagalištima, objasnio je Zlatan Bakalović iz riječke tvrtke Industroplan.

Ova hrvatska tvrtka nudi novi proizvod – liniju za primarno sortiranje s pretovarnim kontejnerom koji se uklapa u strategiju gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i daje potrebnu tehničku podršku pri transportu i manipulaciji otpada od mjesta njegova nastajanja do odlagališta, objasnio je glavni inženjer tvrtke Žarko Tomasić.

U Istri je predviđeno šest pretovarnih stanica, a za svaku bi trebala po jedna takva linija, dodao je Tomasić ističući da se radi o hrvatskom proizvodu.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.