Hrvatski radio

Radio Pula

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova za 2022. godinu

17.12.2021.

15:05

Autor: HRT

Kalendar i godišnjak

Kalendar i godišnjak

Foto: Grad Vodnjan / ustupljena fotografija

Grad Vodnjan i Udruga Agroturist tradicionalno izdaju kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova. 

Prvo vlastito izdanje otisnuto je za 2003. godinu, a stručni sadržaj istaknuo ga je tada od drugih postojećih agro kalendara. Cijelu ideju pokrenuo je njegov dugogodišnji urednik, sada pokojni Franko Raguž, kao prvi stručan format sa detaljnim agrotehničkim tekstovima i stručnim suradnicima, što je standard zadržan do danas. Već drugo izdanje od 2004. godine izlazi dvojeznično na hrvatskom i talijanskom jeziku, a od 2005. godine maslinarstvo je značajnije istaknuto na vrhu stranice. Kroz godine postao je pisani prikaz povijesti razvoja poljoprivrede u ovim krajevima. Ovo edukativno i zanimljivo štivo u doba digitalnih medija ne gubi potražnju. 


Gradonačelnik Grada Vodnjana Edi Pastrovicchio, ujedno i nekadašnji suradnik kalendara, istaknuo je da ovaj kalendar nije samo tradicija već svojom dugotrajnošću ulazi u povijest vodnjanštine: - To možemo zahvaliti interesu poljoprivrednika našeg kraja koji između ostalih mjera za razvoj poljoprivrede prepoznaju i ovo kao važan aspekt. Budući da Kalendar već 19 godina izlazi u ovako stručnoj formi, uz podatke Smotri maslinovog ulja i vina, koje se održavaju već 27 godina, predstavlja neprocjenjivu arhivu podataka proizvodnje i uvid u minule uvjete proizvodnje, koji se radi klimatskih promjena iz godine u godinu mijenjaju. To je nešto na čemu ćemo kao Grad intenzivno raditi. Da zajedno premostimo ekonomske pritiske poljoprivrede, koji se kao i u svakom poduzetništvu povećavaju. 


- Kalendar obuhvaća aktualnosti, teme i informacije koje su vezane uz poljoprivredu, odnosno radove oko pojedinih poljoprivrednih kultura, ali i ostale teme kao što tradicionalni gastronomski recepti na bazi autohtonih namirnica. Rubrika zanimljivosti prikazuje aktualnosti minule godine i manifestacije na području Grada Vodnjan-Dignano. "Možemo izdvojiti komentar na osebujnu maslinarsku sezonu 2021., tečaj za sommeliera maslinovog ulja i tečaj za ekološko vinogradarstvo i vinarstvo koje provodi POU-UPA Vodnjan-Dignano, kao i važnu vijest da je Istra vodeća regija u FLOS OLEI vodiču, a Grad Vodnjan-Dignano najzastupljeniji grad - istaknula je agronomka Agroturista Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.


U Kalendaru i godišnjaku poljoprivrednih radova za 2022. godinu obuhvaćene su informacije i upute vezane za poljoprivredne radove koje opisuju suradnici Edi Družetić (radovi u masliniku); Tomislav Plavša (radovi u vinogradu i podrumu); Dubravka Orlić Bašlin (radovi u povrtnjaku); AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre (tradicionalni gastro recepti sa autohtonim namirnicama); vlč. Marijan Jelenić (informacije i pojedinosti o svecima) te zanimljivosti i manifestacije na području Grada Vodnjana. 


Kalendar se može kupiti u Turističkoj zajednici Grada Vodnjana, Narodni trg 10, po cijeni od 40 kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.