Hrvatski radio

Radio Pula

Kampanje transparentnije, birači osjetljiviji

26.05.2013.

07:21

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za tjedan dana predstoji nam drugi krug lokalnih izbora. Neki predviđaju da će izlazak građana na birališta biti još i manji nego u prvome krugu. Jedan od razloga moglo bi biti i nepovjerenje birača u sustav te percepcija da je kod nas još uvijek u velikoj mjeri prisutna korupcija, poručuju iz Transparency Internationala Hrvatske.

Nije rijetkost da građani političare časte komentarima da su svi isti. No, situacije i ljude treba promatrati kroz nijanse pa tako neki birači cijene agilnost, neki sustavnost, na cijeni je i rječitost, a ono što bi svima trebalo biti zajedničko je osjećaj za pravednost, kaže Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatske.

Primjećuje se i da su kampanje postale transparentnije, a ljudi su postali i osjetljiviji na sukob interesa što znači da se od prošlih lokalnih izbora situacija kreće nabolje, kaže Petrović te dodaje da mijenjanje svijesti daleko važnije od mijenjanja zakona.

Transparency International Hrvatske redovito prati i stupanj korupcije u našoj zemlji. Riječ je o subjektivnoj kategoriji koju procjenjuju građani, a prema njihovoj percepciji Hrvatska je trenutačno na sredini ljestvice s 48 bodova, s tim da je 0 potpuna korupcija, a 100 bodova imaju zemlje bez korupcije. Kako objašnjava Zorislav Antun Petrović 50 bodova bilo bi nama dovoljno da bi bili u kategoriji zemalja koje nemaju suštinskih problema s korupcijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.