Hrvatski radio

Radio Pula

Kamping u Istri

15.07.2015.

12:09

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kampovi čine četvrtinu naših turističkih kapaciteta i vrlo su značajni jer se u njima ostvaruju dobri turistički rezultati. I ove sezone ostvaruju povećanje broja i dolazaka i noćenja. No i u tom segmentu ima poteškoća, prvenstveno zbog neriješenih pitanja u vezi s turističkim zemljištem i pomorskim dobrom, što ujedno koči ulaganja u naše kampove.

 

Potražnja za našim kampovima je velika, a ponuda se povećava, no mjerodavni bi tom sektoru trebali posvetiti više pozornosti. Vlada je nedavno po hitnoj proceduru donijela Zakon o pomorskom dobru, no u Kamping udruženju Hrvatske nisu zadovoljni načinom donošenja jer, kaže predsjednik Tihomir Nikolaš, usprkos svim obećanjima nisu provedene konzultacije sa strukovnim udrugama pa tako ni s njihovom. 

Značajne poteškoće kampovima prouzrokuju i još uvijek neriješena pitanja turističkog zemljišta. Ni pet godina nakon donošenja Zakona o turističkom zemljištu, nije sklopljen ni jedan ugovor o koncesiji između države i korisnika kampova, ističe Nikolaš.

Da računi uredno stižu na naplatu, potvrđuju i u turističkim tvrtkama. Nedavno je direktor rovinjske Maistre Tomislav Popović istaknuo kako ima obećanja da će se po tom pitanju nešto riješiti.
 
Ipak naši kampovi ne zaostaju za onima iz ostalih zemalja pa se tako i u njima nalaze mobilne kućice, kao i takozvani glamping, odnosno ponuda luksuznih šatora. Godišnje se u njih ulažu i znatna sredstva - samo u Istri je ove godine uloženo oko 180 milijuna kuna kako bi se podignula kvaliteta i sadržaji. Opravdano, jer je kamping turizam u sezonu ušao s 4 posto više dolazaka, a najave su dobre i za nastavak sezone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.