Hrvatski radio

Radio Pula

Kaštel Morosini-Grimani ponudio je atraktivne turističke sadržaje

08.07.2020.

16:25

Autor: Tatjana Kaštelan

Kaštel Morosini-Grimani, Svetvinčenat (foto: HRT Centar Pula)

Kaštel Morosini-Grimani, Svetvinčenat (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

U Svetvinčentu je nedavno svečano otvoren obnovljen kaštel Morosini-Grimani. Vraćen mu je izgled prije paleži i požara koncem Drugoga svjetskog rata te je uništena tvrđava pretvorena u multimedijalni centar za kulturne, edukativne i prezentacijske sadržaje.

Oduvijek važan za Savičentu, na granici Mletačke Republike. Danas sjaji. Mještani Svetvinčenta zadovoljni su s obnovljenim kaštelom Morosini-Grimani. Milan Trošt kaže kako je prije bilo drugačije jer nitko nije mario za njega. Sad je, kaže, obnovljen i od njega može biti puno koristi.

Cijela strategija razvoja Općine Svetvinčenat temelji se na kaštelu Morosini-Grimani. Obnovljenom, edukativnom i interaktivnom koji gostu i lokalnom stanovništvu priča priču o mjestu, kaže Igor Macan, voditelj razvojnih programa i projekata Općine. Prostire se u pet etaža s namjerom privlačenja posjetitelja kroz atraktivne sadržaje.

Motivi posjeta su tematski; od kongresnog turizma do vjenčanja. Uz prezentaciju lokalnih OPG-ova i proizvoda kako bi se plasirali na turističko tržište i time pomogli malim poljoprivrednicima koji žive na ovom kraju, pojašnjava Macan.

Samo u zadnje dvije godine i u zadnjoj investiciji u sklopu europskog projekta 'KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa' uloženo je preko tri milijuna eura, kaže Matea Stanić, savjetnica za opće poslove Općine i suvoditeljica u projektu. U njega je, kaže, utkan svaki dio naše duše, energije, entuzijazma, ljubavi.

Kaštelom su kroz povijest vladale plemićke obitelji Grimani i Morosini. Danas je to, uz ostalo, izložbeni prostor; Kapetanova soba, zbirka oružja Ferlin, prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda, tradicije te starih običaja vjenčanja. Potom prostor za organiziranje događaja, suvenirnica te kušaonica središnje Istre.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Kaštel Morosini-Grimani ponudio je atraktivne turističke sadržaje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.