Hrvatski radio

Radio Pula

Kaštijun - primjer kako (NE) gospodariti otpadom?

08.02.2021.

16:04

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Načelnik Općine Medulin Goran Buić i predstavnici svih mjesnih odbora Općine Medulin održali su konferenciju za medije potaknuti izjavama ministra Tomislava Ćorića kako je Kaštijun ogledni primjer kako treba izgledati sustav gospodarenja otpadom.

Načelnik Buić istaknuo je kako su takve izjave uvreda za intelekt, zdrav razum te uvreda općenito za zdravlje svim stanovnicima Valbonaše, Cote, Pomera, Vinkurana, Banjola, Medulina, Premanture, Pješčane Uvale, ali i Valdebeka i Dolinke. - Općina Medulin nije zaslužila biti taoc neuspjelih projekata koji narušavaju zdravlje i egzistenciju naših stanovnika te lokalni gospodarski razvoj - rekao je Buić, podsjetivši da je u samoj blizini Kaštijuna, u Zoni gospodarske namjene Valbonaša investitor trebao realizirati projekt shopping centra  s poduzetničkim inkubatorom i drugim sadržajima od kojeg je odustao upravo zbog negativnog utjecaja Kaštijuna.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Medulin, ujedno i predsjednik Mjesnog odbora Banjole Dražen Mišković, istaknuo je kako je Općina Medulin u proteklom periodu učinila sve potrebne korake koji jasno poručuju u kojem smjeru općina želi ići. - Donošenje rezolucije, javni apeli, pokretanje svih pravnih koraka za optimizaciju rada, u suprotnom jasno tražimo zatvaranje centra dok se ne otklone svi nedostaci! Posljedice na lokalno stanovništvo, kasnije i na turizam općine Medulin su očite, a izjave i navedeni nedavni natpisi u medijima su vrlo loši. Jedino za što Kaštijun može biti primjer je primjer gdje se jedan takav centar ne bi trebao graditi, kako ne bi trebao izgledati i kako ne bi trebao raditi -rekao je Mišković. 

Vjenceslav Novak, predsjednik Mjesnog odbora Vinkuran podsjetio je da se zajedno  s Građanskom inicijativom "Čist zrak – duga ljubav" već godinama bore protiv nezakonitog  rada Kaštijuna, te da je pozitivno to što Inicijativa ima podršku jedinice lokalne samouprave – općine Medulin, što na žalost nije slučaj  kod  ŽCGO Marišćina.

Općinsko vijeće  Općine Medulin u prosincu 2019. godine usvojilo rezoluciju kojom je zatraženo da se  rad ŽCGO  Kaštijun uskladi sa svim izdanim dozvolama, da provede sve mjere u cilju sprječavanja onečišćenja tla, vode i zraka i dr. 

Nakon  donijete Odluke vijeća angažirana je tvrtka Eko Adria d.o.o.  koja je izradila Studiju s prijedlogom mjera vezanih uz analizu i mjerenja emisija u okoliš ŽCGO-a Kaštijun, uključujući analizu otpada i stanja temeljnih sastavnica okoliša kao i podatke čija je dostava potrebna u svrhu provedbe predloženih analiza. 

Temeljem predmetne studije podnesen je prijedlog za osiguranje dokaza Trgovačkom sudu u  Pazinu te se  čeka imenovanje vještaka koji će utvrditi o kakvim se nezakonitostima i propustima u djelovanju ŽCGO-a, odnosno o kakvoj se opasnosti od štete u konkretnom slučaju radi te kojim se mjerama šteta i uznemiravanje mogu spriječiti ili smanjiti odnosno nepravilnosti ukloniti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.