Hrvatski radio

Radio Pula

Klubovi i udruge Općine Kaštelir-Labinci aktivni i u epidemiji

02.03.2021.

16:43

Autor: Tomislav Šikić

Rukometni klub (Foto: Općina Kaštelir-Labinci/ustupljena fotografija)

Rukometni klub (Foto: Općina Kaštelir-Labinci/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Klubovi i udruge s područja zapadnoistarske općine Kaštelir-Labinci bili su vrlo aktivni unatoč epidemije koronavirusa te su u prošloj godini nastavili rad. Kako redom ističu, svi ove godine prepuni elana očekuju priliku za daljnje djelovanje.

Prošle godine Općina je za rad Nogometnog kluba "NK Kaštelir-Labinci", Muškog rukometnog kluba "28 APRIL" Kaštelir te Ženskog rukometnog kluba "Mladost" Kaštelir izdvojila 180.000 kuna. Osim financijske pomoći, na raspolaganju im je sportska dvorana koju koriste besplatno, a nogometašima sve troškove potrošnje vode i struje te održavanja igrališta također plaća Općina.

- Naša općina ima manje od 1500 stanovnika, pa s ponosom možemo reći da je kroz sportske klubove aktivno oko 115 djece školske i 42 djece predškolske dobi. Iznimno držimo do sporta i zdravog razvoja mladih. Od početka podržavamo rad klubova u kojima treniraju djeca i mladi, a tako će biti i ubuduće jer ostvaruju odlične rezultate – kaže načelnik Općine Kaštelir-Labinci Enio Jugovac, dodajući da se svake godine raspisuje javni poziv na koji se klubovi i udruge javljaju sa svojim programima. 

Nogometni klub broji oko 90 članova od čega njih 65 aktivno trenira i igra nogomet, u tri kategorije uzrasta. Treninzi su već započeli.

Članice ženskog rukometnog kluba okupljaju djevojčice od pet do jedanaest godina i natječu se u županijskoj ligi.  

Nove izazove očekuju i članovi muškog rukometnog kluba.

Tijekom epidemije Zajednica Talijana Labinci nije stala s radom i cijelo vrijeme aktivnosti održavaju online. Imaju tri grupe modernog plesa, grupu mladih pjevača, vokalnu etno skupinu ''Nigrignanum'' (Nigrinjan) koja je tijekom epidemije vježbala preko mobilnih aplikacija te Kreativnu grupu žena Zajednice Talijana Labinci koje se bave izradom ukrasnih predmeta, nakita, reciklažom starih stvari... Kroz godinu Zajednica Talijana organizira i razne druge aktivnosti, poput Zumba plesa ili medicinskih vježbi. 

Epidemija nije zaustavila ni rad lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Grom", koje se na intervencije u 2020. godini odazvalo čak 95 puta. DVD ima 31 aktivnog člana. Osim kod požara, sudjelovali su na intervencijama nakon obilnih kiša u studenom, a nakon potresa koji je pogodio Baniju, zajedno s ostalim udrugama na području općine organizirali su u prostorima njihovog doma sakupljanje potrepština i odjeće za stradale. 

  

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.