Hrvatski radio

Radio Pula

13:08 / 28.04.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Knjižica Istra ecoxperience - sve eko iz Istre

Foto: snimka zaslona/naslovnica priručnika

Foto: snimka zaslona/naslovnica priručnika

Foto: - / -

Knjižicu Istra ecoxperience - sve eko iz Istre, prije tri godine osmislio je i izdao Upravni odjel za turizam Istarske županije, a nastala je na temelju dokumenta Zeleni plan Istarske županije, te rukovodeći se načelima održivog razvoja koje promovira Županija. Odsad je dostupna i na webu.

U knjižici su objedinjeni brojni eko-prijateljski sadržaji u Istri, kao što je privatan smještaj Eco Domus, hoteli i kampovi koji posjeduju neku od eko markica, ekološki proizvođači sa svojim eko proizvodima, poput malinovog ulja, vina, piva, raznog voća i povrća, lavande i proizvoda od lavande, brašna i žitarica, meda i drugih pčelinjih proizvoda itd. Također, u brošuri su navedene zelene plaže, zaštićena područja, muzeji i tematski parkovi, punionice za e-vozila i e-bicikle, te eko-prijateljske aktivnosti i manifestacije. 

- Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma, te se ovom knjižicom nastoji popularizirati i osvijestiti lokalno stanovništvo, poduzetništvo, ali i turiste o postojanju takve eko-prijateljske ponude u našoj županiji. Na taj način, želimo doprinijeti očuvanju istarskih prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti u našoj regiji poštujući načela održivog razvoja, rekla je pročelnica Nada Prodan Mraković.

Cilj je potaknuti razvoj lokalne zajednice, konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog tj. organskog uzgoja, zaštititi prirodne resurse, kulturnu baštinu, običaje i tradiciju lokalnog stanovništva.

Održivi razvoj jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije za razdoblje 2019. - 2024., koji se namjerava postići primjenom Europskog zelenog plana, a čemu će znatan doprinos dati i digitalna transformacija društva kroz primjenu Digitalne strategije EU. 

Na tragu tih smjernica, Istarska županija je tiskanu brošuru odlučila obogatiti i digitalnim izdanjem, odnosno mrežnom stranicom, koja korisnicima nudi puno šire mogućnosti pretrage, veću dostupnost i usklađenost s modernim tehnologijom. 

Na stranicama http://www.istraecoxperience.com su, tako, objavljeni svi sadržaji koji se nalaze u tiskanoj brošuri, ali i dodatni sadržaji poput video uradaka.

Kao i u tiskanoj varijanti, mrežna stranica je dostupna na 4 jezika (hrvatski, engleski, talijanski i njemački), a tu je i interaktivna karta Istre na kojoj su prikazani svi sadržaji. Također, na stranicama će se objavljivati zanimljivosti i novosti iz područja ekologije i održivog razvoja, kao i kvartalni bilten županijskog Odjela za turizam s korisnim informacijama o novim trendovima, primjerima dobre prakse i savjetima za društveno odgovorno poslovanje. 

Stranice su prilagođene za pretraživanje u desktop i mobilnoj varijanti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.