Hrvatski radio

Radio Pula

Koliki je utjecaj pandemije na poslovanje istarskih malih brodara

21.04.2020.

16:55

Autor: Nives Kalebić

foto: Duško Marušić/PIXSELL

foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

Epidemija koronavirusa znatno je utjecala na poslovanje istarskih malih brodara. Samo njih 176 koliko ih radi na pulskom području i koji se bave prijevozom putnika i pripremom hrane na brodu, od rujna prošle godine nemaju prihoda od svoje djelatnosti.

Stoga su Vladi i mjerodavnim ministarstvima uputili apel za pomoć.

Više u prilogu Nives Kalebić:

-

Putničkim ili izletničkim brodovima istarsku obalu i priobalje u predsezoni dnevno razgleda 50-ak gostiju. Ove je godine to izostalo, iako su brodovi spremni.

A istarskim brodarima nejasno je kako će izledati njihovo poslovanje, kada se smiri situacija s koronavirusom, ističe Marino Mahić predsjednik Ceha prijevoznika u Udruženju obrtnika Pula.

Vlasnici putničkih i izletničkih brodova u Istri bave se isključivo djelatnošću prijevoza, pa prihoda od ostalog rada nemaju. Izdvajanja prema državi su velika.

Od Vlade i mjerodavnih ministarstva uz ostalo, traže da ih se oslobodi plaćanja stalnog veza, izvlaćenja i porinuća brodica na navozima škvera gdje s servisiraju plovila, umanji plaćanje iznosa za pregled brodica, raznih naknada, članarina, pomorskih doprinosa, ističe Mahić.


Istarski brodari očekuju da će im Vlada i ministarstva barem u nekim segmentima izaći u susret, jer ovu će godinu, kažu teško preživjeti. Gubici će, zaključuje Marino Mahić biti veliki, no zasad je teško procijeniti koliki.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.