Hrvatski radio

Radio Pula

Komisija odobrila potporu za sanaciju hrvatskog brodogradilišta Uljanik

22.01.2018.

16:00

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Europska komisija dala je zeleno svjetlo - Uljanikovci se mogu zadužiti kako bi isplatili plaće, božićnice, kooperante i materijal. No to, ističu sindikalci u Uljaniku, nije kraj problemima brodogradilišta.

Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući tome Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću tijekom izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja.

Radnici su se jutros spontano, uz povike „Upravo odlazi!“, okupili pred upravnom zgradom. Sindikalci ne odustaju od sutrašnjeg štrajka. Povjerenik Sindikata Metalaca Hrvatske Đino Šverko kaže radnici žele u akciju, prvi put u posljednjih dvadeset godina kasni cijela plaća.

Tijekom dana sastali su se sindikati i Uprava. Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić kaže da će štrajka biti, ovo je samo kratkoročno rješenje, a dugoročno će pogoditi upravo radnike. Jer radi se u konačnici o posve drugim djelatnostima, konkretno turizmu, kaže Bulić.

Ni u riječkome Trećem maju ne odustaju od najavljenog štrajka solidarnosti, rekao je danas povjerenik Sindikata metalaca u tom brodogradilištu Juraj Šoljić.

Građani većinom okrivljavaju Upravu. Uskoro će se, doznajemo od sindikalaca, odlučiti hoće li biti štrajka, jer to kako kažu, nije kraj Uljanikovim problemima.

U nastavku poslušajte kako je protekao dan u Uljaniku. Također, izjavu Hrvoja Markulinčića u ime Uprave Uljanika nakon sastanka sa sindikalcima o mogućim otpuštanima radnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.