Hrvatski radio

Radio Pula

14:50 / 23.05.2018.

Autor: Tatjana Kaštelan

Konačno rješenje odvodnje Labinštine s novom tehnologijom

Labinština (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Labinština (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Općine Raša, Sveta Nedjelja i Grad Labin dogovorili su i usvojili odluku o zajedničkom sustavu odvodnje Labinštine. Nakon dužeg razdoblja oprečnih stajališta, konačno je u korist građana i mještana – odabrano i prihvaćeno zajedničko rješenje.

Jednoglasnom odlukom pročišćivač otpadnih voda aglomeracije Labin-Raša-Rabac gradit će se u Raši, na lokaciji bivše termoelektrane Vlaška između Mosta Raša i Luke Bršica. A bit će to uređaj MBR (membranske) tehnologije trećega, najvećeg stupnja pročišćavanja s vodom za navodnjavanje i kanalom dalje u Raški zaljev.

Riješen je sustav odvodnje ali i zaštita pitkih voda na Labinštini, budući da se upravo u Raši nalaze izvori, ističe gradonačelnik Valter Glavičić. Dogovorena je i jedinstvena cijena vode, što znači da će Labin, Raša, Sveta Nedjelja, Kršan i Pićan plaćati istu cijenu vode.

Zadovoljna je i načelnica Općine Raša Glorija Paliska. Riječ je o kompromisnom rješenju, što znači da su zastupljeni interesi svih strana, kaže načelnica Paliska. Tu prvenstveno mislim na jedinstvenu cijenu vode za cijelu Labinštinu, a time i Općinu Raša.

Kao veliku prednost ovakvog rješenja vidim to da se radi o gradnji najmodernije i najkvalitetnije tehnologije pročišćavanja s minimalnim utjecajem na okoliš jer ne zahtijeva gradnju podmorskog ispusta u naš zaljev, a omogućava ponovno korištenje tehnološke vode koja će se spremati u bazenima i biti dostupna svima, pojašnjava Glorija Paliska.

Cijena – gotovo 358 milijuna kuna – sa sedam posto financirat će je jedinice lokalne samouprave, ostatak je na teret europskog fonda odnosno države. Labin tako snosi oko dvadeset milijuna kuna. Slijedi velik posao, rok za pročišćivač i kanalizacijsku mrežu je 2023. godina, idući korak je izrada projektne dokumentacije, treba oformiti tim i krenuti u gradnju postrojenja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.