Hrvatski radio

Radio Pula

Koncert Elis Lovrić u Medulinu

07.08.2021.

08:23

Autor: Tomislav Šikić

Foto: udruge Sakramenski, Mutila i Format/ustupljena fotografija

Foto: udruge Sakramenski, Mutila i Format/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U sklopu kulturno-zabavnog programa „Glazba i smijeh za dušu i tijelo“ / „Music and Laughter for Body and Soul“, u Medulinu će se u 21 sat održati koncertni nastup kantautorice, čuvarice i promotorice labinjonske cakavice – Elis Lovrić.

Riječ je o drugom u nizu od tri glazbena i stand-up događaja. Održat će se na otvorenom, unutar ograđenog dvorišta staroga vrtića u Medulinu, na adresi Katikulić 1. 

Za posjetitelje je ulaz slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Općine Medulin i Turističke zajednice općine Medulin, no obzirom i u skladu s mjerama na snazi, broj posjetitelja je ograničen pa su za dolazak obvezne prijave putem e-maila, na adresu centarsantadur@gmail.com. 

Istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić promovira kulturu i jezik svog zavičaja diljem Hrvatske i svijeta. Poznata po svojim pjesmama na labinjonskoj cakavici, ali i po tome što govori 5 i pjeva na 10 jezika, na koliko su do sada prevedene njezine pjesme. Piše, sklada, aranžira, producira i samostalni je izdavač svoje glazbe i poezije. Do sad je izdala dva albuma: ''Merika'' i ''O canto do Istria'' koje je, osim u Hrvatskoj, predstavila u Brazilu, Italiji, Njemačkoj, a čeka je i gostovanje u Japanu. Njezina dvojezična knjiga pjesama ''Kanat od mora - O canto do mar'' prva je labinjonsko-portugalska knjiga ikad izdana na svijetu. Kao glumica igrala je brojne glavne uloge u dramama i mjuziklima te primila nekoliko prestižnih nagrada. Osim Rektorove nagrade za ulogu Fanice i Premio alla vocazione za ulogu Agneze, u 2018.g. dobitnica je ''Nagrade Istriana'' za kulturu, a 2019.g. osvojila je drugu nagradu stručnog žirija u Šibeniku na ''Večerima dalmatinske šansone'' sa svojom skladbom ''Od kad te poznon''. Proglašena je kantautoricom godine 2019. i primila najstariju hrvatsku godišnju glazbenu nagradu ''Music pub''. Pjesmom ''Je ča je'' osvojila je 2020.g. Nagradu za najbolje kantautorsko djelo na 23. 'Večerima dalmatinske šansone'' i Nagradu za najbolji tekst na ''Festival dell'Istroveneto za pjesmu ''Se ti vol''. Nagrada'' Jurina i Franina'' početkom 2021.g. potvrdila je Elisin doprinos promociji istarske riječi.. Na hrvatskoj glazbenoj sceni ističe se kao jedinstvena glazbeno-scenska umjetnica beskompromisnog izričaja. Zahvaljujući tome je već dvije godine za redom izabrana među 16 finalista za DORU – hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije sa svojim autorskim skladbama ''All I really want'' i Jušto'' te nastupila na Splitskom, Šibenskom i Zagrebačkom festivalu sa skladbama ''Sretno ti bilo'', ''Od kad te poznon'', ''Je ča je'' i ''Vidim da si tu''. Povodom proslave 100. godišnjice Labinske Republike, Elis je izdala svoju autorsku pjesmu ''Kova je nasa'' za koju uskoro očekujemo spot. Istarsku vilu, Elis Lovrić, zbog njenih zasluga i velikog doprinosa očuvanju i promociji labinjonske cakavice (koja je 2019. službeno postala zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske), je gradonačelnik Labina 2017. proglasio ambasadoricom labinjonske cakavice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.