Hrvatski radio

Radio Pula

Konferencija Adriatic Wood Days

02.12.2021.

11:33

Autor: Tomislav Šikić

Foto: AWD/snimka zaslona

Foto: AWD/snimka zaslona

Foto: - / -

Međunarodna konferencijao na šumi baziranim industrijama i pratećim EU politikama održava danas i sutra u Rovinju. Glavni joj je cilj pronalazak novih modela za daljnji razvoj sektora i naglašavanje ekološkog i društveno-gospodarskog potencijala prerade drva, posebice u ruralnim područjima.

Raspravlja se o sektorskim temama kao što su Green deal i bioekonomija, promocija drva, tržišni trendovi, mobilizacija biomase, drvo u gradnji, certificiranje, proizvodnja namještaja, zaštita šuma, obrazovanje i razvojno-istraživački centri te aktualni natječaji, EU projekti i druge teme.

Sudionici dobivaju uvid u tržišna kretanja i trendove u povezanim podsektorima, a susret je i prilika za razmjenu mišljenja, ideja, ali i poslovno povezivanje dionika.

KLJUČNA PITANJA: 

  • Koji su najvažniji zaključci s konferencije COP26 i kakav će utjecaj imati na položaj drva?
  • Dvije godine Green Deala: je li potencijal drva dovoljno prepoznat u novim europskim politikama?
  • Zašto jugoistočna Europa zaostaje u gradnji drvom? 
  • Kako pomoću EU novca unaprijediti proizvodnju i stvoriti kvalitetnije kadrove?
  • Što sve donosi nova Šumarska strategija EU? 
  • Položaj biomase: kako potaknuti veću upotrebu zelene energije koja omogućava razvoj ruralnih područja?
  • Inovacije i pametne tehnologije: koji su najnoviji trendovi u sektoru? 

"Konferencija želi naglasiti ekološki i društveno gospodarski potencijal prerade drva koji u Europi postaje sve značajniji, jer se drvo prerađuje u ruralnim krajevima, čime se čuvaju milijuni radnih mjesta. Iz tog razloga se šumarstvo i prerada drva sve više doživljavaju kao cjelovit, jedinstven i integrirani sektor velikih mogućnosti", ističu organizatori, Hrvatski drvni klaster.

CILJEVI:

  • AWD poziva na veću suradnju na području primjene tehnoloških inovacija, veću mobilizaciju drvne sirovine i sprječavanje ilegalnih sječa u državama članicama EU te promovira međususjedsku i regionalnu suradnju te bolju razmjenu dobrih praksi između sjevernih i južnih zemalja EU
  • AWD otvara pitanje većeg i učinkovitijeg korištenja europskih sredstava, koja su sektoru već na raspolaganju, prije svega to se odnosi na sredstva za pametne specijalizacije te za ruralni razvoj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.