Hrvatski radio

Radio Pula

Konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi

11.05.2022.

11:34

Autor: HRT

Konferencija CETRA

Konferencija CETRA

Foto: CETRA / snimka zaslona

Sedma međunarodna konferenciju o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi CETRA održava se od 11. do 13. svibnja u Puli.

Najvažnija je to konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi na ovim prostorima. Organizator konferencije je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija je postala tradicionalno mjesto susreta znanstvenika i stručnjaka iz područja cestovne i željezničke infrastrukture iz Hrvatske i svijeta. Predsjedavajući konferencije je prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, aktualni dekan Građevinskog fakulteta te novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu.


Na ovogodišnjoj konferenciji CETRA 2022 prisutno je 220 sudionika iz 38 zemalja svijeta, među kojima su i brojni istaknuti znanstvenici s 37 prestižnih domaćih i svjetskih sveučilišta. Zbog više od 90 pristiglih radova, teme se prezentiraju kroz dva dana i to kroz ukupno pet sekcija koje će se odvijati paralelno u tri dvorane, uz osigurano simultano prevođenje s engleskog na hrvatski jezik.


Kroz aktualne teme koje su vezane uz prometnu infrastrukturu, a odnose se na projektiranje, izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta i željeznica te prometno planiranje, sigurnost prometa, zaštitu okoliša, normizaciju i visokoškolsko obrazovanje iz područja prometnica, sudionici će steći napredna znanja koja će se implementirati u praksi.


Konferencija će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Akademije tehničkih znanosti, Hrvatskog inženjerskog saveza i Grada Pule. Skup su podržala i svjetski priznata udruženja Međunarodno udruženje za ceste (International Road Federation) te Europsko udruženje laboratorija za prometnu infrastrukturu (Forum of European National Highway Research Laboratories).Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.