Hrvatski radio

Radio Pula

11:34 / 11.05.2022.

Autor: HRT

Konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi

Konferencija CETRA

Konferencija CETRA

Foto: CETRA / snimka zaslona

Sedma međunarodna konferenciju o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi CETRA održava se od 11. do 13. svibnja u Puli.

Najvažnija je to konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi na ovim prostorima. Organizator konferencije je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija je postala tradicionalno mjesto susreta znanstvenika i stručnjaka iz područja cestovne i željezničke infrastrukture iz Hrvatske i svijeta. Predsjedavajući konferencije je prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, aktualni dekan Građevinskog fakulteta te novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu.


Na ovogodišnjoj konferenciji CETRA 2022 prisutno je 220 sudionika iz 38 zemalja svijeta, među kojima su i brojni istaknuti znanstvenici s 37 prestižnih domaćih i svjetskih sveučilišta. Zbog više od 90 pristiglih radova, teme se prezentiraju kroz dva dana i to kroz ukupno pet sekcija koje će se odvijati paralelno u tri dvorane, uz osigurano simultano prevođenje s engleskog na hrvatski jezik.


Kroz aktualne teme koje su vezane uz prometnu infrastrukturu, a odnose se na projektiranje, izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta i željeznica te prometno planiranje, sigurnost prometa, zaštitu okoliša, normizaciju i visokoškolsko obrazovanje iz područja prometnica, sudionici će steći napredna znanja koja će se implementirati u praksi.


Konferencija će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Akademije tehničkih znanosti, Hrvatskog inženjerskog saveza i Grada Pule. Skup su podržala i svjetski priznata udruženja Međunarodno udruženje za ceste (International Road Federation) te Europsko udruženje laboratorija za prometnu infrastrukturu (Forum of European National Highway Research Laboratories).