Hrvatski radio

Radio Pula

Konferencija o položaju djece s posebnim potrebama

04.05.2015.

14:52

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri se na godinu evidentira oko 150 osoba s invaliditetom, a tridesetak ih se zaposli. Za njihovo uspješno školovanje i nastup na tržištu rada nužna je kvalitetnija suradnja između roditelja, stručnjaka i ustanova - jedan je od zaključaka konferencije o položaju djece s posebnim potrebama u društvu, održane u pulskom Domu hrvatskih branitelja.

Novi zakonski propisi, koji vrijede od početka godine i obvezuju poslodavce na zapošljavanje osoba s invaliditetom, polako pokazuju rezultate, pa je brojka zaposlenih osoba s teškoćama sve veća, istaknula je pročelnica pulskoga ureda HZZ-a Tanja Lorencin Matić. Svoju obvezu poslodavci mogu ispuniti i sklapanjem ugovora s tvrtkama koje zapošljavaju takve osobe, poput tvrtke Tekop Nova. No kvalitetna integracija osoba s teškoćama mora početi već u školi, jer bi trebalo zaposliti još stručnjaka, objašnjava resorna pročelnica Patricia Smoljan.

Važna karika u lancu integracije su roditelji. Put od prihvaćanja stanja do uspjeha težak je i zahtijeva puno ustrajnosti i borbe, ističe Mirsada Budija, majka uspješne dvadesetogodišnjakinje s posebnim potrebama.

Konferenciju je organizirala Istarska županija u sklopu projekta 'Školovanje bez diskriminacije - ulog u tolerantno društvo' koji se sufinancira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.