Hrvatski radio

Radio Pula

14:41 / 02.06.2016.

Autor: Jana Radić

Konferencija o zaštiti i spašavanju na moru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaštita i spašavanje u slučaju morske katastrofe bila je središnja tema konferencija koja je u Medulinu okupila pripadnike žurnih službi te predstavnike lučkih kapetanija iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Skup je održan u sklopu 5. Dana civilne zaštite Istarske županije.

Nesreća kruzera Costa Concordia u talijanskom dijelu Jadrana te požar na brodu Und Adryatik u pulskom akvatoriju bile su neke od tema medulinske konferencije. Kako reagirati u kriznim situacijama te biti spreman za eventualne katastrofe na moru raspravljali su pripadnici žurnih službi i lučkih kapetanija triju zemalja koje dijele isto more.

Na konferenciji se ponajviše razgovaralo o kruzerima i potencijalnim opasnostima. Dario Barbarić, zadužen za sigurnost, kvalitetu i zaštitu okoliša u dubrovačkoj Luci istaknuo je da je najvažnije ulagati u ljude i opremu te provoditi vježbe.

Dani civilne zaštite završavaju sutra pokaznom vježbom na pulskome Carinskom gatu gdje će biti prikazana simulacija postupanja u slučaju iznenadnog onečišćenja mora.

Poslušajte tonski prikaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.