Hrvatski radio

Radio Pula

Konferencija o zdravim životnim stilovima u Rovinju

12.04.2018.

17:18

Autor: Tatjana Kaštelan

Konferencija o zdravim životnim stilovima (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Konferencija o zdravim životnim stilovima (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Rovinju je održana javnozdravstvena konferencija Zajedno s vama do zdravlja. Okupili su se brojni stručnjaci, liječnici, kineziolozi i psiholozi te nizom primjera iz prakse ukazali na važnost usvajanja zdravih životnih navika. Nositelj konferencije je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Od premalo kretanja do ovisnosti o tjelovježbi - bilo je, uz ostalo, riječi na javnozdravstvenoj konferenciji 'Zajedno s Vama do zdravlja' koja je održana u Rovinju.

Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti, među kojima su u najvećoj mjeri kardiovaskularne, cilj je ove konferencije koja je okupila struku. Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Marko Paliaga.

U ime inicijatora i nositelja konferencije obratio se ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekavši kako je namjera Zavoda pokrenuti građane da čuvaju svoje zdravlje.

Voditelj pulske onkologije doktor Dragan Trivanović spojio je maraton i zdravlje, o važnosti prevencije muškoga zdravlja govorio je predsjednik rovinjske udruge 'Martišnjak z muštaci', doktor Predrag Mamontov. Dok je udrugu 'Primalja i obitelj' predstavila njezina predsjednica i primalja Teuta Grdinić.

Sjedilački način života i tehnologoja nas preuzimaju toliko da će nam vrlo skoro liječnici receptom propisivati – odlazak u prirodu, pješačenje i tjelovježbu, rekao je profesor kineziologije, doktor znanosti Vladimir Findak.

Pročelnica za društvene djelatnosti grada domaćina Rovinja – Edita Sošić Blažević zadovoljna je dosadašnjim rezultatima ove javnozdravstvene konferencije. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije polako i sigurno ostvaruje svoju namjeru, ističe u ime nositelja konferencije doktorica Olga Dabović Rac. U svemu tome, čulo se, nužan je multidisciplinarni pristup.

Nutricionistice Vedrana Fontana i Nina Penezić pri Savjetovalištu za prehranu Zavoda govorile su o prehrani rekreativaca, dok je o utjecaju aeroalergena izlaganje održala inženjerka biologije Vesna Kauzlarić.

Sudjelovali su brojni odgojno-obrazovni djelatnici a rad planinarskog društva 'Pazinka' predstavio je Anton Finderle. Prigodnim programom predstavila su se djeca rovinjskih vrtića 'Neven' i 'Naridola', koje je vodila profesorica kineziologije Ariana Curto.

Nakon današnjega znanstvenog dijela slijede aktivnosti u prirodi. Sutra će se, u petak, u istarskim gradovima posebnim programima predstaviti učenici osnovnih i srednjih škola a u subotu će se održati peta akcija Hoditi i zdravi biti. Pješačit će se u Puli, Rovinju, Poreču, Labinu Pazinu i Buzetu. Svi startaju u deset sati a meteorolozi prognoziraju sunčano vrijeme.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.