Hrvatski radio

Radio Pula

Kongres o razvoju kirurške djelatnosti u Puli

17.05.2018.

17:02

Autor: Tatjana Kaštelan

Kongres o kirurškoj djelatnosti u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Kongres o kirurškoj djelatnosti u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Hrvatska ide u dobrom smjeru u području kirurške djelatnosti. Čulo se na prvom Simpoziju Hrvatskog društva za ubrzani oporavak nakon kirurškog zahvata, koji je jutros počeo u Puli. Istovremeno, uz simpozij, održava se i 14. kongres Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju.

U minimalno invazivnoj kirurgiji koriste se posebne tehnike i instrumentarij. Izloženi su brojni sofisticirani medicinski uređaji, a razvoj kirurgije ide u dobrom smjeru, kaže specijalist kirurgije Ivica Fedel, predsjednik Kongresa Hrvatskog društva endoskopske kirurgije.

Endoskopska kirurgija primjenjuje se više od 25 godina, no prati nove tehnologije. Ti su zahvati ipak skuplji, a što se kadra tiče u Puli ih ima dovoljno; u zadnje dvije godine u bolnici radi šest mladih kirurga i jedan specijalist, ističe Fedel.

Predsjednik Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju profesor Zdravko Perko istaknuo je veliki doprinos razvoja ovog područja za cjelokupnu rehabilitaciju pacijenata nakon zahvata.

Ovaj kongres dobar je uvod u dovršetak zadnje trećine nove Bolnice, kaže ravnateljica pulske Bolnice Irena Hrstić.

Kongres traje do subote, a okupio je više od tristo sudionika uglavnom kirurga, anesteziologa i internista. Održava se u suradnji sa slovenskim kolegama- digestivnim kirurzima.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.