Hrvatski radio

Radio Pula

Kongres ugostitelja i turističkih radnika

25.11.2013.

14:40

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko šesto ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske okupilo se u Puli na godišnjem kongresu. Najviše je bilo riječ o povećanju međustope PDV-a s 10 na 13 posto. Zbog tog i minimalnog povećanja poreza ugostitelji strahuju od neizvjesnosti u poslovanju.

Početkom godine PDV je s 25 smanjen na 10 posto. Sada se ponovno povećava na 13. Kako će se to odraziti na krajnjeg korisnika još se ne zna.

Branko Greblički Ventek, ugostitelj iz Krapine kaže kako ne vjerujem da će poskupjeti usluge u restoranima zbog tih 3 posto. Porez koji se čas smanjuje, čaš povećava ne šalje dobru poruku. Ugostitelji strahuju od neizvjesnosti u poslovanju, a vjerojatno će se s oprezom upuštati u nove investicije.

U našem bliskom susjedstvu PDV je od 5,5 do najviše 10 posto, a i ulazni su troškovi u ugostiteljstvu viši nego u sličnim konkurentnim zemljama te stoga konkurentni na našem tržištu, rekao je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Ante Mihić.

PDV je veći nego u konkurentnim zemljama. No, traži se način da se barem na smještaj obračunava niža stopa, odnosno ona od 10 posto koja u hotelijerstvu vrijedi već osam godina. Ministar turizma Darko Lorencin ističe da će nam to biti jedan od velikih izazova u budućem razdoblju jer u konkretnom slučaju nema međustope, ne postoji međustopa u koju bismo ubacili turizam da bude manji od 13 posto.

Povećanje PDV-a nastoji se nadoknaditi drugim mjerama. Prošle je godine donesen Zakon o poticanju investicija po kojemu se mogu ostvariti potpore, porezne olakšice ili povrat dijela ulaganja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.