Hrvatski radio

Radio Pula

Konvencija za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

04.12.2015.

14:01

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je jedna o zemalja članica Vijeća Europe koja još nije ratificirala Konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, rekle su danas u Poreču aktivistice porečkog Centra za građanske inicijative.

Današnjom peticijom žele podsjetiti hrvatsku Vladu kako se još od početka 2013-e čeka na ratifikaciju tog dokumenta. Šesnaest zemalja Vijeća Europe ratificiralo je konvenciju i ona je stupila na snagu, rekla je Biserka Momčinović, aktivistica centra i jedna od pet koordinatorica Ženske mreže Hrvatske. U Hrvatskoj je važna ratifikacija jer bi se tada morala ozbiljnije početi i implementirati. Vlada je odlučila štedjeti na ženama i žrtvama obiteljskog nasilja, upozorila je Momčinović.


Svakodnevne su policijske intervencije zbog nasilja, potvrdio je Miler Terzić, policijski službenik za prevenciju u porečkoj Policijskoj postaji. Iz dosadašnjeg iskustva najčešće se radi o nasilju muškaraca nad ženaama i djecom, dok je manji postotak nasilja žena nad muškarcima gdje se uglavnom radi o psihičkom nasilju.


Kampanja je počela 25. prošlog mjeseca na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, što je ujedno i početak svjetske kampanje "16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja traje do 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.