Hrvatski radio

Radio Pula

Koromačno spaljuje rasuti gorivi otpad s Kaštijuna

02.05.2019.

16:11

Autor: Tatjana Kaštelan

Koromačno (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Koromačno (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Nije sporno da se energija u tvornicama cementa dobiva iz otpada. No, stalno je prisutno pitanje zbrinjavanja tog otpada, poglavito opasnog, zbog posljedica na ljudsko zdravlje i okoliš. Trenutačno se u Tvornici cementa Koromačno spaljuje rasuti gorivi otpad iz pulskog Kaštijuna.

Tvornica cementa Koromačno od 2007. godine energiju proizvodi od gorivog otpada. Holcim se početkom godine javio na poziv za zbrinjavanje rasutog gorivog otpada Centra za zbrinjavanje otpada Kaštijun, s obzirom da su tehnički parametri bili odgovarajući, ističe Julija Škoro iz Holcimovih komunikacija.

S Kaštijunom smo dogovorili ove godine zbrinjavanje 800 tona rasutog gorivog otpada po cijeni od 240 kuna po toni. U tu uslugu uključen je trošak prijevoza od Kaštijuna do Koromačna te svi troškovi koje imamo da bismo mogli zbrinjavati otpad. Tih 800 tona je industrijska proba da vidimo koliko je taj gorivi otpad odgovara našim tehničkim parametrima, ističe Škoro.

Točno je određeno koje vrste otpada možemo uporabiti i pritom je za okoliš ključno da s ulaskom u peć spriječimo nastanak onečišćujućih tvari. I to je jedan od razloga zašto se nismo javili na prvi natječaj Kaštijuna. Zato što ti tehnički parametri koje moramo kontrolirati da bismo osigurali naš utjecaj na okoliš i kvalitetu proizvoda nisu odgovarali, pojašnjava Škoro.

Opasnost za ljude i okoliš ne postoji jer imamo strogu kontrolu ulaznih sastojaka. Što god da radimo, prvenstveno zakonski a i prema našim internim pravilima moramo voditi računa o okolišu i o proizvodu kojeg proizvodimo. Nakon industrijske probe koja još traje, vidjet će se hoće li se rasuti gorivi otpad i dalje koristiti odnosno spaljivati u Koromačnu, kaže Julija Škoro.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Koromačno spaljuje rasuti gorivi otpad s Kaštijuna

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć