Hrvatski radio

Radio Pula

Korona virus utječe na predsezonu, no panike nema

03.03.2020.

11:32

Autor: Nives Kalebić

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

Koronavis već utječe na domaći turizam, no razloga za paniku nema, ali treba biti oprezan, istaknuto je jučer poslijepodne u Umagu gdje se premijer Andrej Plenković u pratnji nekoliko ministara susreo s vodećim istarskim hotelijerima.

Booking je smanjen za predsezonu, za ožujak i travanj, smanjeni su i dolasci s azijskog tržišta, no pozitivno je da otkaza rezervacija za glavnu turističku sezonu nema. 

Vlada vodi računa o interesima hrvatskog turizma, u dogovoru s pojedinim resorima poduzimat će se mjere kako bi se olakšale eventualne opasnosti od eskalacije korona virusa, ali i migracijske krize, istaknuo je premijer Andrej Plenković

Hotelijeri su s pravom zabrinuti jer se, uz smanjenje dolaska s azijskog tržišta, odgađaju i otkazuju rezervacije iz Italije i Njemače, no riječ je o malih brojkama i odnose se na predsezonu, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli. Minusa će biti u ožujku i travnju, no zasad to nije primjetno, jer od početka godine imamo rast od pet posto u dolascima i dva posto u noćenjima.

Više manje - na moru, u tim županijama nema tih velikih minusa koji će se malo više osjetiti, iako kažem - nemojmo gledati Uskrs kao neki prelomni trenutak, on je dva tjedna prije nego prošle godine, ja bih se više oslonio na 25. 4. nadalje, a to je kad se spajaju San Marco u Italiji, 1. maj di nam slovenski turisti najviše dolaze i tako dalje.."
Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić ističe pak kako otkazuju određene manje grupe turista koje su trebale doći u predsezoni, no razloga za paniku nema .

U Umagu je zaključeno kako je naša prednost što 70 posto naših turista dolaze automobilom pa su izvjesne rezervacije u posljednjih trenutak. I u njim se treba pouzdati.

Poslušajte prilog koji je pripremila Nives Kalebić.

-

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.