Hrvatski radio

Radio Pula

Koronavirus: uvode se strože mjere

20.11.2020.

14:24

Autor: Tomislav Šikić

Davor Božinović (Foto: HRT)

Davor Božinović (Foto: HRT)

Foto: - / -

Od 22. studenoga na snagu stupaju strože epidemiološke mjere koje će trajati do 15. prosinca, izvijestio je na konferenciji za medije Nacionalog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović. Što nove mjere znače za Istru, komentira načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Javna okupljanja s najviše 25 osoba

Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto na 50. Broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava se na 15 osoba, umjesto 30.  Na pogrebima može biti najviše 25 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Sportska natjecanja kao i do sada mogu se održavati bez gledatelja, ali uz strogo pridržavanje svih mjera HZJZ-a.

Obustava rada noćnih klubova, rad restorana do 22 sata

Obustava rada ugostiteljskih objekata - noćnih klubova, disco barova, casina i automat klubova. Ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, umjesto dosadašnjeg do 24 sata. Obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obstavljen rad da na ulazu da jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti unutra i strogo pridržavanje toga.

Dodatne mjere za trgovine

Obveza za sve trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji mogu biti unutra istovremeno, sukladno uputama HZJZ-a i strogo pridržavanje toga. Također da svi za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi boravio veći broj kupaca i kako bi se pridržavali epidemioloških mjera. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola na trgovinama, kioscima i benzinskim postajama.

Vjerski obredi i kulturna događanja

Za vjerske obrede, umjetničke programe i kino projekcije broj pristunih osoba ograničava se na veličinu prostora na način da za svaku osobu moraju biti osigurana 4 četvorna metra neto površine uz pridržavanje epidemioloških mjera. Obveza je na ulazu istaknut broj maksimalno dopuštenih osoba. Organizatori su obvezni osigurati da se prostori redovito provjetravaju.

U nastavku poslušajte kako nove mjere komentira načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac koji se ujedno osvrće na trenutačno epidemiološko stanje na Poluotoku:

Dino Kozlevac o novim mjerama

Dino Kozlevac (Foto: Srecko Niketic/PIXSELL)

Dino Kozlevac (Foto: Srecko Niketic/PIXSELL)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.