Hrvatski radio

Radio Pula

Kraj lovostaja: srdele ima ali je sitna

03.02.2016.

14:56

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon jednomjesečnog lovostaja na sitnu plavu ribu srdela je ponovno stigla na naše ribarnice. U nekim priobalnim gradovima i cijena joj je niža. U Puli i dalje 25 kuna. Odlično se lovi na cijelom Jadranu. No, samo kad je riječ o količinama ulova.

Ribare zabrinjava mala pecatura srdele koja je gotovo na granici dopuštene. Stoga neki ribari uopće na izlaze na more. U kilogram je nekoć ulazilo 37, a u posljednje vrijeme čak dvostruko veći broj riba, kaže predsjednik Koordinacije plivaričara Istre Neven Lorencin

Ribari su sve svjesniji ove činjenice pa su upravo oni predložili resornome ministarstvu uvođenje zona zabrane lova na srdelu. Sve manju ribu love i susjedi Talijani a isti problem imaju i mediteranske zemlje. To je povod za skori susret na Siciliji gdje će ribari Jadrana i Sredozemlja zajedno s predstavnicima svojih resornih ministarstva, pokušati doskočiti problemu.

Poslušajte tonski prilog. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.