Hrvatski radio

Radio Pula

Kraj scrapinga u Tehnomontovom brodogradilištu "Pula"

08.11.2015.

15:35

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sredinom idućeg tjedna u pulskom će se brodogradilištu Tehnomont uništiti i posljednji brod iz programa takozvanog scrapinga ili trajne obustave ribolovne aktivnosti. Na prvom natječaju prošlo je 18 hrvatskih ribara. U pulskome Tehnomontu svoje je brodove zbrinulo 7 vlasnika.

U ovaj su posao ušli oprezno, no unatoč prvom takvom iskustvu, dobro su se organizirali. Naime, uništavanje ribarskih brodova koji trajno prestaju s ribolovnom djelatnošću dovršeno je 20-ak dana prije krajnjeg roka do kojeg ribari imaju obvezu javiti se za povlačenje europskih sredstava iz programa scrapinga. Zdenko Bakiš zadovoljan je urađenim poslom.

Brod Ruda iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, u vlasništvu istoimenoga obrta, bio je četvrti u maloj floti za lov na sitnu plavu ribu. Za 20-metarsku drvenu ribaricu sagrađenu 50-ih godina prošlog stoljeća, prije uništavanja u pulskome škveru ostali su se pobrinuti zapovjednik i makinista, Slavko i Valerio.

Nakon obavljenog scrapinga, posla u Tehnomontovom brodogradilištu neće nedostajati. Na navozima i u halama trenutačno su četiri novogradnje, a na remontu nekoliko drvenih i čeličnih brodova, među kojima i brod Hrvatske obalne straže.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.