Hrvatski radio

Radio Pula

Krenuo je toplinski val - obvezne preporuke liječnika

07.07.2017.

15:06

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I vikend pred nama, prema prognozama meteorologa, bit će iznadprosječno vruć. Stoga se, upozoravaju stručnjaci, obvezno treba zaštititi kako ne bi došlo do neželjenih posljedica po zdravlje. Za razne aktivnosti treba preferirati rane jutarnje ili kasnije večernje sate.

Unatoč upozorenjima, upravo umirovljenici koji su najrizičnija skupina nerijetko su na tržnici u jedanaest ili dvanaest sati. Nisu izuzeti roditelji s malom djecom bez šešira na glavi.

Preventivni programi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije podrazumijevaju stalnu tjelesnu aktivnost. Ipak, prema riječima doktorice Olge Dabović Rac, tijekom visokih temperatura tjelesnu aktivnost treba izbjeći.

Uzimati tekućinu, najbolje vodu. Prehrana mediteranska: obilje sezonskog voća i povrća, više ribe i manje masnog mesa. Izbjegavati prženo u dubokoj masnoći i začinjenu hranu. Nadalje, po noći otvoriti prozore ali čim ujutro svane zatvoriti ih i zamračiti.

Ispravno je pet do šest stupnjeva razlike između klimatiziranog i vanjskog prostora. Odjeća i obuća od prirodnih materijala i šeširi. Zaštitne kreme i faktori, za djecu do pedeset. Automobil najprije prozračiti uz klima uređaj, pričekati pa onda ući.

Ne smiju se zaboraviti kućni ljubimci. Ne šetati ih na plus trideset i više po užarenom asfaltu, već u jutarnjim ili večernjim satima.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.