Hrvatski radio

Radio Pula

Krenuo projekt Brijuni Rivijera - radove obišao investitor Danko Končar

13.03.2018.

14:53

Autor: Jasminka Kalčić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Dugo najavljivani projekt Brijuni Rivijera počeo se ostvarivati. U obilasku radova na izgradnji mosta prema otočiću Svetoj Katarini gdje se gradi marina, danas je bio investitor Danko Končar. Danko Končar govorio je i o svojim interesima u Uljaniku te umrežavanju s europskim brodogradilištima.

Izgradnja turističkog kompleksa vrijednog 65 milijuna eura odvijat će se u fazama, a sve bi trebalo biti gotovo već 2020. godine. Dvadesetak radnika zagrebačkoga Ingrada postavlja nove temelje mosta prema otoku Katarini. Tu će se, na 46 hektara bivše, danas uništene vojne zone, graditi marina s čarter kućom, barom i restoranom. 400 vezova bit će spremno već za ovo ljeto. 

Danko Končar u obilasku se radova zadržao vrlo kratko. Uostalom, rekao nam je, istovremeno radi na niz projekata. Pri vrhu mu je borba za ulazak u partnerstvo pulskoga Uljanika. Također paralelno skrbi da Brodotrogir ne skrene bar s pozitivne nule, na kojoj sad jest. Ondje sad, uz državno jamstvo od 32 milijuna eura, grade skupocjen brod za istraživanje polarnih područja. 3/4 broda gradi Brodotrogir ostatak finsko brodogradilište kojeg, kaže Končar namjerava kupiti. A umrežavanje bi pomoglo i hrvatskoj brodogradnji, uvjeren je Končar.

Pomoglo bi to u tržišnoj borbi s azijskim brodogradilištima koja uživaju u jeftinim državnim kreditima. I Hrvatska bi svoja brodogradilišta trebala pomagati, zaključuje Danko Končar koji, prema Ugovoru o privatizaciji već gotovo 2 godine ne uživa državnu pomoć. No, u budućnosti je ne bi ističe odbio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.