Hrvatski radio

Radio Pula

Krivotvorenje liječničkih nalaza u računalnom sustavu OB Pula

09.02.2021.

14:27

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž/snimka zaslona/logo/OB Pula

Foto: kolaž/snimka zaslona/logo/OB Pula

Foto: - / -

Prenosimo priopćenje Opće bolnice Pula vezano za postupak koji je u tijeku, kao i nedavno uhićenje jednog liječnika zaposlenog u OB Pula pod sumnjom na počinjenje kaznenih djela krivotvorenja liječničkih nalaza u cilju naplate šteta od osiguravajućih društava.

"Vezano za postupak koji je u tijeku, kao i nedavno uhićenje jednog liječnika zaposlenog u OB Pula pod sumnjom na počinjenje kaznenih djela krivotvorenja liječničkih nalaza u cilju naplata šteta od osiguravajućih društava, kao i medijske napise o načinu izvršenja istih u računalnom sustavu koji koristi OB Pula, stječe se pogrešan dojam da je sâm računalni sustav ranjiv i lako dostupan neovlaštenim osobama.

Bolnički informacijski sustav koji se koristi u Općoj bolnici Pula (kao i u većini zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj) je sustav u koji se unose svi podatci o pacijentima i njihovom liječenju. S obzirom da se radi o zaštićenim podacima, pristup navedenom sustavu moguć je isključivo uz jedinstveno definiranu prijavu korisnika (naziv korisnika i lozinka).

Na nivou prijave definirane su i ovlasti koje pojedinom djelatniku omogućavaju pristup samo onim podacima kojima pojedini djelatnik ima pravo pristupiti. Nivoi ovlasti razlikuju se između administratora odjela, medicinskih sestara./tehničara i liječnika.

Sukladno navedenom, ne postoji mogućnost pristupa medicinskim podacima neovlaštenim osobama, odnosno s obzirom da su prijave u sustav jedinstveno definirane na nivou korisnika, svaki korisnik je, sukladno pozitivnim propisima o zaštiti osobnih podataka osobno odgovoran za zaštitu podataka pacijenata i osobne prijave za ulaz u sustav.

Sukladno svemu navedenom, u ime 1300 zaposlenih djelatnika koji svoj posao skrbi za pacijente obavljaju, prije svega zakonito, odgovorno i savjesno, ljubazno Vas molimo da u svojem mediju objavite ovo priopćenje. Druge izjave u navedenom predmetu Opća bolnica neće davati a sve s ciljem neometanja postupka i neutjecanja na institucije u obavljanju posla iz svoje nadležnosti na najbolji mogući način.

S poštovanjem, doc.dr.sc. Irena Hrstić, dr. med."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.