Hrvatski radio

Radio Pula

Kriza i izolacija mogu dovesti do fenomena emocionalnog jedenja

06.05.2020.

15:44

Autor: Petra Neuner Geržinić

foto: Frank May/DPA/PIXSELL

foto: Frank May/DPA/PIXSELL

Foto: - / -

Psiholozi porečkog Zdravog grada u doba epidemije koronavirusa na raspolaganju su bili svojim sugrađanima - telefonom. Uvedena su i vikend dežurstva. Na stranicama Zdravog grada redovito nude informacije i savjete, a među posljednjima su oni koji se tiču održavanja primjerene tjelesne težine.

Naime, održavanje i postizanje zdrave tjelesne težine za mnoge predstavlja izazov i u uobičajenim životnim uvjetima, a vrijeme krize i izolacije dodatan je pritisak. 

-

Promjena rutine, ostanak kod kuće, nedostatak fizičke aktivnosti, pa i promijenjen raspored obroka, hrana kao utjeha. Sve to može dovesti do fenomena emocionalnog jedenja. Tumači psihologinja porečkog Zdravog grada Tina Benčić.

Teško je reći jesu li žene ili muškarci skloniji emocionalnom jedenju, no razlike postoje u vrsti emocija i stanja.

Najvažnije je, objašnjava psihologinja Benčić, osvijestiti o kakvoj se gladi radi - emocionalnoj ili fizičkoj i pokušati prevenirati. Redovitim obrocima, uravnoteženom prehranom, vježbanjem u domu i kvalitetnim snom.

A sad s mjerama opuštanja, slijede i nove zamke. Ne treba zanemariti da bi nakon korona krize mogla uslijediti ekonomska kriza, a nakon svega prijeti nam i emocionalna kriza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.