Hrvatski radio

Radio Pula

Kriza u Uljaniku negativno utjecala na cjelokupno istarsko gospodarstvo

11.06.2018.

14:05

Autor: Jasminka Kalčić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Kriza u pulskom brodogradilištu Uljanik gurnula je istarsko gospodarstvo na samo dno. Naime, prema podacima Fine, poduzetnici iz Istre prošlu su godinu zaključili s gubitkom od gotovo 310 milijuna kuna, što je tu Županiju sa trećeg bacilo na posljednje 21. mjesto na ljestvici hrvatskih županija.

Za razliku od 2016. kad je Uljanik ostvario dobit, u prošloj je godini to brodogradilište prikazalo gubitak. O značaju Uljanika za istarsko gospodarstvo ali i Programu restrukturiranja direktor Korporativnih komunikacija tog brodogradilišta Hrvoje Markulinčić danas je izjavio kako nema zdravoga rasta, čvrstog gospodarstva bez jake osnove u pravoj industriji. "Zato radimo na tome da se spasi Uljanik prije svega, a onda i cijela brodogradnja te ponovno vrati na mjesto gdje pripada i gdje definitivno zaslužuje biti. Ne samo na dobrobit brodogradnje, već i cijele Hrvatske, posebice naše Županije", pojasnio je Markulinčić.

Na pitanje gdje se stalo s programom restrukturiranja Hrvoje Markulinčić je odgovorio: " Program restrukturiranja je u završnim fazama, rade se usuglašavanja prije njegovoga slanja u Europsku Komisiju, na temelju ovoga općeg saznanja kolika je važnost brodogradnje, posebice Uljanik koji ima poslove ugovorene, vjerujem da će sve te procedure biti što prije riješene na opće zadovoljstvo i u Hrvatskoj, a posebice Europske komisije", rekao je Markulinčić

Markulinčić je i dodao i kako žele što prije krebuti starim ritmom financiranja, ugovaranja gradnji kako bi se vratili na onu poziciju gdje istinski i trebamo i biti, zaključio je Markulinčić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.