Hrvatski radio

Radio Pula

Krompir u Istri odlično rodio!

18.07.2016.

11:16

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako je suditi po primjeru Petra Bankovića iz mjesta Sveti Kirin kod Vodnjana, naslov je itekako točan! Naime, ovaj 89-godišnji "mladić" zajedno sa suprugom Anom na njivu blizu kuće zasadio je 7 kila sjemenskoga krumpira a ta mu je količina uzvratila urodom od čak 400 kilograma sorete "Lizeta".

Nemalo se barba Pere iznenadio nad onim što je ugledao u samo dvije preorane brazde: krumpir se bijelio poput suhozida!
"Nikad od kad se bavin poljoprivredon, a to je više od 60 lit, nismo zvadili toliko kumpiri! A znali smo saditi čuda više simenja i na većoj površini. Ama, ne znan ča bin reka! Sve smo učinili kako i vajka, na vrime smo prontali zemlju, nagnjojili, kumpir ukopali, navorali kako rabi... ma mi se para da je uvi put za zafaliti daždu kega ni falilo. Eko, sad imamo kumpiri da ne znamo kamo ćemo š njima", uz osmijeh govori barba Pere pokazujući 5 "kapitalaca" od kojih svaki ima po kilogram a najveći i desetak deka više.

Perin sin Milan također je zasadio nekoliko brazdi krompira. Urod je značajan ali otac je ipak ubrao više! I što ti je mladost i snaga naspram dugogodišnjem iskustvu! A bit će da je i o ljubavi riječ. Onoj što ju naš barba Pere osjeća i gaji prema crvenoj istarskoj zemlji koja je ove godine za njega bila izdašna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.