Hrvatski radio

Radio Pula

Krvi ne nedostaje, unatoč korona krizi darivanje se provodi prema rasporedu

24.07.2020.

15:36

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

(foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Foto: - / -

Redovito se u pulskoj bolnici daruje krv, koju unatoč razvoju znanosti i tehnologija, još uvijek ništa ne može zamijeniti. Darivatelji tekućine koja život znači svih su dobnih skupina, od punoljetnosti, a za sam čin treba imati neke preduvjete.

Akcije dobrovoljnih darivanja krvi u pulskoj bolnici redovite su, na odjelu Transfuziologiju Opće bolnice Pula. Krvi ne nedostaje, no u zadnje vrijeme darivatelja je manje, kaže Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula.

Andrea Latifović mlada vrlo aktivna volonterka, teta pričalica i darivateljica krvi smatra kako je darivateljstvo krvi izuzetno važnio. Ona je posebno aktivna tijekom korona krize.

Nije moguće samo tako darivati krv, kaže dr. med. spec. Jasmina Simović Medica, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Pula. Potrebni su prethodni pregledi i pripreme darivatelja.

Poduzetnica i dobrovolja darivateljica je Mirej Barbić, koja kao i mnogi darivatelji apelira da se cijeli proces darivanja krvi u cijelosti ponovno provodi u Puli, a ne u Rijeci što je sada slučaj.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Krvi ne nedostaje, unatoč korona krizi darivanje se provodi prema rasporedu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.