Hrvatski radio

Radio Pula

Kupci sve oprezniji pri kupnji hrane

10.02.2017.

09:29

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadnje vrijeme učestale afere s hranom potrošače su učinile opreznijima pri njihovoj kupovini. Deklaracije se pomnije čitaju. Nakon afere sa salmonelom i otkrivanja krivo deklariranih i patvorenih sireva, pokazlo se da su najpouzdaniji proizvodi obiteljskih proljoprivrednih gospodarstava.

I po buri se na pulskoj tržnici čeka na kupnju domaćeg sira ili skute. U domaće proizvode kupci imaju najviše povjerenja. Kažu kako smatraju da su bolji, zdraviji i prirodniji. 

Ovdje nema krivotvorenja ni krivog deklariranja proizvoda. U pogonima obitelji Grubešić iz Loborike dnevno se preradi od 2 do 3 tisuće litara mlijeka. Vrhunska se sirovina otkupljuje od lokalnih farmera, kaže Tone Grubešić. "To je i najbitniji dio proizvodnje sira. Jer od nekvalitetne sirovine ne možete napraviti vrhunski sir."

Inspekcije i kontrole su česte. No, i vlasnici žele biti sigurni u ono što proizvode, pa i sami kontroliraju otkupljeno mlijeko. "Provjerava se da li u ovčjem mlijeku ima kravljeg mlijeka. Zato što je ovčje mlijeko najskuplje i onda se jeftinije kravlje dodaje u ovčje", kaže Grubešić.

Tržište je, nažalost, preplavljeno jefitnijim i njačešće nekvalitetnim sirevima, ističe Sandi Orbanić iz Gornjih Orbanići.  "Sigurno nas to ugrožava. Jer dio ljudi slabije kupovne moći idu za cijenom a ne kvalitetom-kako mogu ljudi. Međutim naši proizvodi nisu da su preskupi. Nastojimo održati korektnu cijenu za jedan proizvod više klase."

Odstupanje od kvalitete kažnjavaju kupci - bojkotiranjem proizvoda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.