Hrvatski radio

Radio Pula

Labin - grad s Business Friendly certifikatom

21.02.2018.

15:50

Autor: Tatjana Kaštelan

Labin (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Labin (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Uz razvoj turizma, na Labinštini proizvodnja nimalo ne zaostaje. Tamošnja poduzetnička zona raste a radnicima je, kažu, budućnost osigurana. U Istri je zadnjih nekoliko godina najviše tvornica otvoreno upravo na području Labina.

Uz to što je uz Dubrovnik i Rovinj Labinština treća ljetna top destinacija, do sezone Grad Labin ima ambiciju postati odnosno dobiti prvi difuzni hotel u Hrvatskoj – uz nekoliko rezidencija, jedinstvenu recepciju u mini hotelu La Loggia, čiji je investitor povratnik iz New Yorka što svemu daje dodatnu priču.

Labin je i jedini istarski grad u kojemu je omjer turizma i industrije pedeset – pedeset posto. Prije dvanaest godina od dolaska prvoga tadašnjeg brenda Benettona do danas čije je postrojenje kupila jaka talijanska firma koja se bavi proizvodnjom elektrotehničkih proizvoda, poduzetnička zona Vinež na Labinštini sve je jača, ističe gradonačelnik Valter Glavičić.

U tijeku je asfaltiranje pristupa novoj tvornici u djelatnosti elektronike. A talijanska tvrtka koja proizvodi kotlove, peći i kamine na pelete nakon dvije godine proizvodnje planira proširenje. Poslovna zona Vinež magnet je za investitore. Oživljavanje industrije je u tijeku.

Plan Labinštine jest preko 350 novozaposlenih ove godine. Labinjani prvoga ožujka putuju u Zagreb po BFC – Business Friendly certifikat, što znači da je Labin grad s pozitivnim poslovnim okruženjem kojih je u Hrvatskoj tek pet. Plan je stvaranje digitalnog grada za mlade koje Labinjani imaju namjeru zadržati na svom prostoru.

Prije dva mjeseca na usponu za stari grad presloženo je 288 tisuća kockica, infrastruktura je izgrađena a uz novi stari ulaz u stari grad, jake hotelijere, difuzni hotel i dvije tisuće ležajeva obiteljskog smještaja u Labinu, turizam ima zagarantiranu budućnost.

A 2. ožujka 2021. godine na sto godina od početka Labinske Republike i prvog antifašističkog ustanka u cijeloj Europi, svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se, ne u gradskoj vijećnici već, šohtom na minus šezdeset metara.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.