Hrvatski radio

Radio Pula

Labin po četvrti put najbolji srednji grad u Hrvatskoj

02.12.2022.

14:19

Autor: HRT

Izbor Najboljeg grada

Izbor Najboljeg grada

Foto: Gradonacelnik.hr / ustupljena fotografija

U Opatiji je u sklopu konferencije „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ održano svečano proglašenje podjela plaketa te je službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad, petu godinu zaredom. Dodijeljene su nagrade najboljima u kategorijama – gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi i Smart i Eco city, a drugu godinu zaredom proglašen je i grad koji je ostvario najveći napredak na polju kvalitete života. Grad Labin u petom finalu stigao je do četvrte titule najboljeg srednjeg grada u državi po pitanju demografije, mladih i socijalne politike. Nagradu je primio gradonačelnik Valter Glavičić koju mu je uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Najbolji gradovi u 2022.

Najbolji gradovi u 2022.

Foto: Gradonacelnik.hr / ustupljena fotografija

nismo nadali ponovnom osvajanju titule jer je konkurencija u finalu zaista bila jaka te smo svjesni kako na ovom polju činimo mnogo, ali prostora za napredak još uvijek ima. Zahvalan sam svima koji rade na ovim poljima te ovu nagradu posvećujemo svima njima, od onih koji rade u vrtićima, školama, poslovima vezanima za socijalu i svakome onome tko promišlja o demografiji kao najvećem problemu naše države u ovom trenutku. Svjestan sam da je lijepo biti i ekološko nastrojen kao i smart city, ali moramo biti svjesni da je prije trideset godina najveći problem bio rat, nakon toga saniranje ratnih šteta, pa ulazak u EU, a danas je najveći problem naše države upravo demografija. Zato me sve ovo jako veseli jer od početka govorim kako želimo napraviti grad u kojem će naša djeca odgajati svoju djecu. Još uvijek nismo u potpunosti uspjeli u tome, no ova nagrada po četvrti puta zaredom je dokaz da smo dosljedni, uporni, da radimo na tome i da ćemo još raditi.

Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

Izbor najboljih hrvatskih gradova koji gradonačelnik.hr već petu godinu zaredom provodi u suradnji s Hanza mediom, agencijom Ipsos i Apsolonom prvi je izbor u Hrvatskoj u kojem se temeljem objektivnih i mjerljivih kriterija rangiraju svi hrvatski gradovi. 


Temelj izbora su brojke, službeni i javno dostupni podaci za trogodišnje razdoblje, ove godine to je razdoblje od 2019. do 2021. godine. Uvijek se analizira trogodišnji period kako bi minimalizirali neuobičajena godišnja odstupanja i oscilacije. Kako bi izbor bio što vjerodostojniji, gradovi su podijeljeni i nagrade dodjeljuju u tri kategorije – mali (do 10.000 stanovnika), srednji (10.000-35.000 stanovnika) i veliki gradovi (gradovi sjedišta županija i oni s preko 35.000 stanovnika).


U pet kategorija – gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi i najveći napredak, nagrade dodjeljuju temeljem proračunskih i javno dostupnih službenih podataka. Uz to, temeljem prijava samih gradova stručni žiri bira najbolje na području zaštite okoliša i pametnog upravljanja – Eco i Smart City gradove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.