Hrvatski radio

Radio Pula

13:38 / 05.03.2017.

Autor: Elvis Mileta

Labinska republika 2.ožujak - 8.travanj 1921.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Labinštini su sva zbivanja, kulturna i sportska, u znaku obilježavanja 96. godišnjice ustanka labinskih rudara. Labinska komuna ili republika iz ožujka 1921. godine često se interpretira kao prvi antifašistički pokret u svijetu.

Završetak Velikog rata te okončanje razdoblja gladi i neimaštine praćene epidemijom španjolske groznice, svim je europskim narodima donijelo nadu u bolja vremena. Tomu su bile doprinijele i vijesti o socijalističkoj revoluciji u Rusiji, koja je tada bila u središtu krvavog građanskog rata, u kojem je već krajem 1919. bilo jasno da pobjedu odnosi Crvena armija. Ono što je za krupne industrijalce i veleposjednike, te većinu etabliranog građanskog društva u Europi predstavljalo noćnu moru, za radnike i siromašne napoličare označavalo je nadu da dolaze pravednija vremena, u kojima više neće biti bijede, gladi i nepravde. Na talijanskim parlamentarnim izborima 1919. prvima po proporcionalnom sustavu, pobjedu je odnijela upravo Socijalistička stranka, druga po rezultatima bila je Narodna stranka s trećinom glasova manje, dočim novoosnovana fašistička stranka na čelu s Benitom Mussolinijem praktički nije zabilježila nikakav rezultat. Zabrinuti za svoju imovinu, krupni talijanski posjednici i kapitalisti sve se više oslanjaju upravo na Mussolinija, čiji fašistički odredi preko noći jačaju i postaju bitan faktor u sprječavanju štrajkova i pobune radnika. Ulični sukobi u velikim industrijskim središtima na sjeveru Italije gotovo su svakodnevni, fašisti su sve brojniji i organiziraniji te sve više ističu elemente nacionalnog. Za razliku od njih, talijanski socijalisti, jednako dobro ako ne i bolje organizirani, na tragu su radničke solidarnosti i Treće internacionale, u čijem su stvaranju u Moskvi i aktivno sudjelovali.

U takvim uvjetima djeluje i sindikat rudara u Labinu, čijeg predstavnika, 27.godišnjeg Ivana Pippana, prebijaju fašisti u Pazinu, gdje su ga zatekli kad se vraćao iz rodnog Trsta u Labin. Bio je to okidač za pobunu labinskih rudara 2.ožujka 1921. godine. Vođe su prekaljeni socijalisti – rečeni Pippan, zatim Macillis, braća Ceccada, Iuvan, Pukar i Casal, pa Giorgiutti, Posa, Torrieri, Comin, Parenzan, Tencich, Bubich, Cergnul, Verbanaz, Persich, Da Gioz, Chiarello, Lenuzza, Lizzul, Blecich, Blascovich, Vlacich, Dundara, Blasina, Palisca, Francovich, Matkovich i mnogi drugi. Rudari su preuzeli okna u Krapnu, Vinežu i Štrmcu, minirali prilaze, osnovali omanju vojnu postrojbu pod nazivom Crvena straža, uglavnom naoružanu starim austrijskim mušketama ili lovačkim puškama. Od uprave rudnika zapravo i nisu tražili previše - povišenje nadnice i bolje uvjete rada. Čak su bili uspostavili i vlastitu proizvodnju u rudniku. Uprava međutim nije bila spremna popustiti a čitava se priča prema mišljenju talijanske vlade previše odužila te prijetila postati primjerom i drugim radničkim središtima u Italiji. Nakon 46 dana pokrenuta je vojna akcija potpomognuta mornaricom, rudari se nisu mogli suprotstaviti i pobuna je slomljena. Sretna je okolnost da u ovoj intervenciji među vojskom nije bilo žrtava, a od rudara poginula su dvojica i to nesretnim slučajem. Zahvaljujući tome je na kasnijem suđenju obrana uhićenih rudara uspjela posve dokazati da se oni nisu imali namjeru braniti od vojske, već eventualno od osvete fašističkih grupa, pa su nakon suđenja svi pušteni na slobodu.

Glavni vođa pobune, nepokolebljivi socijalist Ivan Pippan odselio je najprije u Torino, a potom u Čikago. Tamo je početkom tridesetih pokušao organizirati talijanski pekarski sindikat, no sindikalni pokret u Čikagu tridesetih već su vodili Talijani, ali iz nekih drugih obitelji. Ubijen je s pet hitaca nasred ulice, u pol bijela dana, 29. kolovoza 1933. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.