Hrvatski radio

Radio Pula

Labinski atelieri II za Noć muzeja

25.01.2022.

14:29

Autor: HRT

Noć muzeja u Labinu

Noć muzeja u Labinu

Foto: Muzej Labin / ustupljena fotografija

"Labinski atelieri" naziv je za neformalnu skupinu većinom akademski obrazovanih umjetnika koji su rodom ili boravištem bili vezani uz Labin. Izložbom se nastoji prikazati likovni opus umjetnika rođenih između 1950. i 1960. Bit će otvorena u Noći muzeja u petak 28. siječnja u 19 sati u Narodnom muzeju Labin u Starom gradu.

Prva izložba skupine zbila se u galerijskom prostoru Narodnoga muzeja Labin 28. 04. 1968., kada su izlagali slikari Quintino Bassani, Emil Bobanović Ćolić, Josip Diminić, Jasna Maretić Diminić, Eugen Kokot, Vera Kos Paliska, Karlo Paliska, grafičar Renato Percan i kipar Mate Čvrljak. Naknadno su se skupini priključili: Branimir Baković, Zdravko Milić, Orlando Mohorović, Nada Pavlović Bađura, Vinko Šaina, Flaviano Škopac i Ljerka Žingerlin, a počasni član bio je i Raoul Goldoni. Posljednji zajednički nastup imali su 1982. u Idriji.


Narodni muzej Labin skrbio je o skupini, organizirao njihove godišnje izložbe u Labinu, ali i izvan Istre i domovine. O skupini su pisali povjesničari umjetnosti Vanda Ekl, Tullio Vorano, Gorka Ostojić Cvajner i dr.


Labinski atelieri dali su snažan poticaj razvoju likovne djelatnosti u Labinu, osposobljavanjem radnih prostora (atelijera) pridonijeli su i revitalizaciji starogradske jezgre, a idejni su začetnik Mediteranskoga kiparskoga simpozija.


Izložbom „Labinski atelieri II“ nastoji se prikazati likovni opus umjetnika rođenih između 1950. i 1960. Zajedničko većini umjetnika je to da su završili Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Splitu. U galerijskom prostoru Narodnog muzeja Labin izloženi su likovni radovi slijedećih autora: Zdravko Milić, Sanja Švrljuga Milić, Orlando Mohorović, Branko Mohorović Ticić, Krešimir Farkaš, Vinko Šaina, Flaviano Škopac, Miljenko Dundara, Nada Pavlović Bađura, Berislav Bađura.


Cilj izložbe je upoznati posjetitelje sa bogatim likovnim fundusom koji se nalazi u Narodnom muzeju Labin.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR