Hrvatski radio

Radio Pula

Laboratorijska dijagnostika godinu dana u novim prostorima

08.02.2021.

14:20

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Prije malo više od godinu dana otvoren je novouređeni i suvremeno opremljen Odjel laboratorijske dijagnostike Opće bolnice Pula, a prva godina rada ostat će zapamćena po velikim izazovima uslijed pandemije COVID-19.

Prema riječima voditeljice Odjela doc.dr.sc. Lorene Honović, iako postoji razlika u brojčanom izvršenju posla starog i novog Laboratorija, financijska realizacija je zadovoljavajuća upravo zahvaljujući novim tehnologijama i analizatorima koji su nabavljeni. Naime, izrađivane su nove i složenije laboratorijske pretrage, poput imunoloških krvnih pretraga. 

- Tijekom 2020. zaprimljeno je 167.026 pacijenata kod kojih je učinjeno 1.388.574 laboratorijskih analiza čime je izvršenje bilo „samo“ 17 % manje u broju primljenih pacijenata te 14 % manje u broju izvršenih postupaka u odnosu na 2019. godinu. Ovo smanjenje izvršenja bilo je dominantno u vrijeme potpunog zaključavanja u proljeće 2020. godine, kada su sve zdravstvene ustanove bile zatvorene za sve usluge osim onih hitnih ili vezanih za COVID-19 zarazu - ističe Honović.

Tijekom 2020. godine Laboratorij je u svrhu smanjenja rizika širenja epidemije bio u obvezi smanjiti broj uzorkovanja u svojim prostorima te se značajnije aktivirala suradnja s obiteljskim liječnicima. Aktivnost sakupljanja uzoraka iz ordinacija obiteljske medicine nije, stoga, ukinuta, kao što nije ukinuta ni usluga slanja uzoraka u zdravstvene ustanove izvan Istarske županije, a sve kako bi se pacijentima omogućilo pravovremeno dobivanje potrebnih laboratorijskih usluga. Također, korištena su elektronička rješenja za dostavu nalaza kako liječnicima, tako i samim pacijentima, a sve kako bi se fluktuacija ljudi smanjila na najmanju moguću mjeru. Istovremeno se u Laboratoriju izvršila reorganizacija primanja pacijenata na način da su vremenski odvojene rizične skupine pacijenata. Kao i u svim prostorima Bolnice, uvedena je i obavezna trijaža pacijenata i praćenje njihovog broja u prostorima Laboratorija. 

- Prva godina rada novog Laboratorija bila je izazovna zbog vanjskih čimbenika, ali je Odjel u potpunosti opravdao značaj svoje djelatnosti u Bolnici u dijagnostičko terapijskim postupcima za sve korisnike, bolničke i vanbolničke . zaključuje voditeljica.

Na značaj Laboratorija osvrnula se i ravnateljica OB Pula doc.dr.sc. Irena Hrstić, ističući da je obnovljeni Odjel laboratorijske dijagnostike s novom, suvremenom dijagnostičkom aparatom važan čimbenik rada Bolnice. 

- Obnovljeni prostori humanizirali su rad zaposlenika Odjela laboratorijske dijagnostike, kao i proces uzorkovanja za korisnike usluga, dok je suvremena medicinska oprema omogućila proširenje opsega laboratorijske obrade - rekla je Hrstić koja puni zamah rada Laboratorija očekuje od 2021. godine na dalje.

 

 

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.