Hrvatski radio

Radio Pula

Laburisti upozoravaju

26.11.2013.

15:41

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski laburisti u više desetaka gradova upozorili su na novi paket Zakona kojim se, smatraju, dodatno obespravljuju radnici, nezaposleni i umirovljenici. Odlazimo do Pule gdje su laburisti također izrekli NE tom paketu zakona.

Hrvatski laburisti - Stranka rada smatraju da će novi paket Zakona, odnosno zakon o radu, o mirovinskom osiguranju i privremenim poslovima smanjiti dosadašnja prava građana.

Oni ističu kako Vladin novi paket zakona predviđa 56-satni radni tjedan bez definicije preraspodjele vremena. I žene i muškarci u mirovinu će odlaziti sa 67 godina života. Također se predviđa i mogućnost privremenog zapošljavanja gdje će se doprinosi uplaćivati putem posebnih kupona, čime se, ističu Laburisti, gubi sigurnost radnog mjesta.

Toni Tonković ima 23 godine i pet godina radnoga staža. Uglavnom kao konobar. Donese li se novi zakon, u mirovinu će za 44 godine. Na pitanje hoće li tada moći konobariti, Tonković odgovara da to ne bi izgledalo lijepo ni za goste ni za njega. Ni Laburisti se ne slažu s time. Građanima su na pulskoj tržnici dijelili letke i izrekli svoje protivljenje novom paketu zakona koji predviđa 56-radno vrijeme te rad do 67 godina starosti. Lupanjem po bačvi građani su mogli izreći svoje neslaganje sa zakonom.

Ima i onih koji su za takvu opciju. Čulo se tako i da sve ovisi o poslu koji se radi jer ako radite na baušteli ili u rudniku onda sigurno do 70. nije, ali ako radite kreativan posao koji i nije težak, dobro je da čovjek može raditi."

No, za Laburiste dvojbe nema. Novim paketom zakona Vlada je uništila tržište rada i dostojanstvo radnika. Stoga će mu se usprotiviti i u Saboru.

Više poslušajte u izjavi Damira Ilića, čelnog čovjeka istarskih laburista.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.