Hrvatski radio

Radio Pula

Lani tri posto više nezaposlenih

16.01.2013.

11:33

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem prošle godine u pulskom uredu Zavoda za zapošljavanje bilo je više od 10 tisuća nezaposlenih. Kako objašnjavaju u Zavodu, po završetku turističke sezone povećava se broj nezaposlenih, no već početkom ožujka, kada počinje novo sezonsko zapošljavanje, ta brojka pada.

Tijekom 2012. godine prosječno su evidentirana 8.184 nezaposlena, što je 3 posto više u usporedbi s godinom prije. Kako kaže Tanja Lorencin Matić, vršiteljica dužnosti predstojnice pulskog Područnog ureda HZZ-a, bilježe se i neki pozitivni rezultati:

Moramo istaknuti da smo i u 2012. zabilježili nešto veći broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za rad na području Istarske županije. Tako da su poslodavci u 2012. za rad na području Istre prijavili ukupno 9.501 slobodno radno mjesto. U odnosu na 2011. to je 500-tinjak ili 5% više radnih mjesta. S evidencije je isto tako kroz godinu zbog zaposlenja odjavljeno 8.662 ljudi, 500-tinjak ljudi više nego godinu ranije.

Zahvaljujući državnim potporama, prema evidenciji pulskoga ureda u 2012. godini zaposleno je 113 osoba, a 68-ero ih je bilo uključeno u neke od javnih radova, dodaje Lorencin Matić:

Moram posebno istaknuti pozitivne rezultate mjere i potpore za samozapošljavanje u 2012. godini 29 osoba pokrenulo je vlastiti posao zahvaljujući potporama za samozapošljavanje, a 27 ih potpisuje ugovor s nama početkom ove godine. Tim ljudima je HZZ tihi partner tijekom godine dana: Prati ih, savjetuje i pruža pomoć što se pokazalo dosta dobrim jer većina njih uredno posluje pa čak i zapošljava nove ljude.

Za nezaposlene i njihove potencijalne poslodavce dobra je vijest da se od ove godine državne potpore počinju primjenjivati ranije, odnosno novi paketi mjera počinju vrijediti već od danas i to po povoljnijim uvjetima. Potporama se prvi put mogu koristiti i turističke tvrtke, a nudi se i sufinanciranje doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje za takozvane stalne sezonce.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.